Karoblis aicina ASV biežāk rīkot militārās mācības Lietuvā

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis trešdien, tiekoties ar ASV aizsardzības ministru Džeimsu Matisu, aicināja Savienotās Valstis biežāk rīkot militārās mācības Lietuvā.

"Runājot par [militāro] klātbūtni, ASV karavīriem jābūt šeit biežāk. Mēs runājām par to," ziņu aģentūrai BNS telefonintervijā no Vašingtonas sacīja Karoblis.

2014.gadā pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas ASV uz Baltijas valstīm rotācijas kārtībā operācijā "Atlantic Resolve" nosūtīja dažāda līmeņa vienības, tajā skaitā arī smago bruņutehniku. Pēc NATO bataljonu ierašanās Baltijas valstīs pagājušajā gadā ASV savu militāro klātbūtni samazināja un izveda savus karavīrus.

Karoblis sacīja, ka Lietuvai jāattīsta savas mācību teritorijas, lai nodrošinātu biežāku amerikāņu karavīru klātbūtni valstī. Tomēr viņš piebilda, ka poligoniem Pabradē, Kazlu Rūdā un Gaižūnos, kur pēdējos gados veikti uzlabojumi, vajadzētu atbilst ASV prasībām.

Ministrs atklāja, ka patlaban notiek sarunas ar Lietuvas valsts dzelzceļa uzņēmumu "Lietuvos geležinkeliai" par militārās tehnikas transportēšanu ar vilcieniem līdz par Pabrades poligonam, Lietuvas austrumos.

Karoblis sacīja, ka līdz ar infrastruktūras uzlabošanu iespējamāka kļūst arī biežāka ASV militārā klātbūtne Lietuvā, kas noteikti nāks par labu valsts aizsardzības spējām.

Ministrs piebilda, ka apstākļu radīšana pēc iespējas lielākai periodiskai ASV karavīru klātbūtnei "paliks prioritāte Lietuvas attiecībās ar Savienotajām Valstīm".

Ministrs arī sacīja, ka lūdzis ASV biežāk rīkot gaisa spēku aizsardzības mācības Lietuvā, ja reiz nav iespējams izvietot Lietuvā uz pastāvīgu laiku tālas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Karoblis piebilda, ka mācības ļautu sagatavoties gadījumam, ja šāda pretgaisa aizsardzība Lietuvā būtu steidzami nepieciešama.

Lietuvai ir tuva darbības rādiusa raķetes un tā gatavojas iegādāties tuva darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Karoblis un Matiss vienojās strādāt pie ilgtermiņa plāna sadarbībai aizsardzības jomā un apsprieda ASV palīdzību Lietuvas militāro spēju attīstīšanai.

Ministri runāja arī par drošības situāciju reģionā, kā arī svētdien notikušo incidentu Kerčas šaurumā, kur Krievija sagrāba trīs Ukrainas karaflotes kuģus.

"Pastāv vispārējs viedoklis, ka tā ir agresīva rīcība un starptautisko tiesību pārkāpums," sacīja Karoblis. "Šādu Krievijas rīcību nedrīkst atstāt bez ievērības un jāsaglabā atbilstošs spiediens uz Krieviju," uzsvēra Lietuvas aizsardzības ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu