Stoltenbergs aicina Krieviju nekavējoties ievērot kodollīguma nosacījumus

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijai nekavējoties jāsāk ievērot Līgums par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT), kuru 1987.gadā Vašingtonā parakstīja toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans un Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs, paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Viņš brīdināja, ka Krievijas jaunā vidējās darbības rādiusa raķete nopietni apdraud šo līgumu.

ASV uzskata, ka Krievija ir pārkāpusi šo līgumu, izstrādājot spārnoto raķeti 9M729, un ASV prezidents Donalds Tramps oktobrī paziņoja, ka Savienotās Valstis no līguma izstāsies.

Stoltenberga rakstā, kas ceturtdien publicēts Itālijas laikrakstā "La Republicca" un Spānijas laikrakstā "El Pais", norādīts, ka Krievijas jaunā raķete ir "mobila un viegli paslēpjama" un spēj nest kodolgalviņas un sasniegt Eiropas galvaspilsētas.

"Krievijas rīcība grauj INFT," paziņoja Stoltenbergs, norādot, ka ASV šo vienošanos pilnībā ievēro.

Gaidāms, ka jautājums par INFT tiks apspriests NATO dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmē nākamnedēļ.

"Līgums, kuru ievēro tikai viena puse, (..) negarantēs mums drošību. Ja līgums vairs neatbilst realitātei, tad tas nav nekas vairāk kā papīra gabals," norādīja Stoltenbergs.

"NATO jābūt stingrai un paredzamai," piebilda ģenerālsekretārs. "Ja mēs vēlamies izvairīties no kodolieročiem, mums jāpārliecinās, ka mūsu tradicionālā atvairīšana un aizsardzība ir spēcīgas."

Stoltenbergs iepriekš izteicies, ka NATO neplāno Eiropā izvietot jaunus kodolieročus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu