Diskutē par veidiem, kā mazināt likumsargu pieļauto vardarbību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Likumsargu pieļautās vardarbības mazināšanā liela nozīme ir viņu tiešajiem priekšniekiem, Iekšējās drošības biroja (IDB) organizētajā konferencē uzsvēruši eksperti.

Lai mazinātu ar vardarbību saistītu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, IDB šonedēļ organizēja konferenci, kurā analizēti Eiropas cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumi, ierosinātie kriminālprocesi, izmeklēšanas darbības un problēmsituācijas, kā arī labā prakse un ieteikumi.

Akcents tika likts uz vardarbīgas rīcības iemeslu pētīšanu, identificēšanas un novēršanas iespējām Iekšlietu ministrijas (IeM) padotības iestādēs, kā arī pašvaldības policijā un Ieslodzījuma vietu pārvaldē. 

Paneļdiskusijā Valsts policijas, Rīgas pašvaldības policijas un Ieslodzījuma vietu pārvaldes pārstāvji pastāstīja, kādi mehānismi iestādēs pieejami un tiek izmantoti, lai identificētu potenciāli vardarbīgus darbiniekus, un kāda veida psiholoģiskā atbalsta iespējas tiek nodrošinātas.

Konferencē konstatēts, ka liela nozīme vardarbīgas rīcības cēloņu identificēšanā, novēršanā vai mazināšanā ikdienā ir nodarbināto tiešajam vadītājam, proti, tā ir persona, kas var ietekmēt amatam atbilstošu kandidātu pieņemšanu darbā, būt par piemēru un ietekmēt kopējo kolektīva psiholoģisko noskaņojumu, kā arī lemt par nodarbināto psiholoģiskā atbalsta saņemšanu darba laikā.

Secināts, ka patlaban psiholoģiskajai kompetenču novērtēšanai, kurā var konstatēt svarīgas personas iezīmes, kas būtu jāņem vērā, pieņemot personu dienestā, jo tās var ietekmēt dienesta pienākumu izpildi, ir rekomendējošs raksturs. Ņemot vērā minēto, būtu nepieciešams izvērtēt juridiskā pamatojuma iespējamos papildinājumus psiholoģisko kompetenču novērtēšanā, atzina eksperti.

Konferencē Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās pārstāvji informēja par aktualitātēm ECT spriedumu pret Latviju izpildes procesā, uzsverot, ka pašlaik Latvija ir iesniegusi rīcības ziņojumus par visām ECT izskatītajām lietām saistībā ar valsts amatpersonu vardarbību. Ņemot vērā IeM, Iekšējās drošības un Ģenerālprokuratūras sniegto informāciju un rīcību, diezgan pamatoti sagaidāms, ka drīzumā uzraudzība par šo spriedumu izpildi Eiropas Parlamenta Ministru komitejas līmenī tiks slēgta, kas nozīmē, ka Latvija būs izpildījusi visus no starptautiskajām saistībām izrietošos pienākumus, viņi norādīja.

Konferencē piedalījās, IeM un tās padotības iestāžu, Ieslodzījuma vietu pārvaldes, Rīgas pašvaldības policijas, Ostas policijas, Tiesībsarga un Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu