Ko naftas cena 50 dolāru par barelu apmērā nozīmē pasaules ekonomikai? (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Vien pirms dažiem mēnešiem daļa naftas eksportētājvalstu prognozēja, ka naftas cena pasaules tirgū ir ceļā uz 100 ASV dolāru par barelu līmeni. Šīs optimisms nav piepildījies, un pašreizējā naftas cena nokritusies līdz aptuveni 50 dolāriem par barelu. Ko cenu lejupslīde pasaules tirgū nozīmē pasaules ekonomikai - skaidro ASV finanšu ziņu un datu aģentūra “Bloomberg”.

Cenu kritums negatīvi ietekmē lielās naftas eksportētājvalstis, piemēram, Saūda Arābiju un Krieviju. Tajā pašā laikā lētāka naftas ir izdevīga lielākajām naftas importētājām, piemēram, Indijai un Dienvidāfrikai.

Eksperti uzsver, ka cenu jautājumā daudz kas būs atkarīgs no tā, kāds tuvākajā nākotnē būs globālais pieprasījums pēc naftas, ko negatīvi ietekmē arī ASV dolāra vērtības nostiprināšanās un globālās tirdzniecības nesaskaņas. Tāpat būtiska loma uz naftas tirgus attīstību būs tam, kā uz pēdējā laika cenu samazinājumu reaģēs lielākās naftas ieguvējvalstis.

Krievija vēlētos samazināt naftas ieguvi, tādējādi veicinot cenu pieaugumu, savukārt Saūda Arābija varētu vēlēties uzlabot savu tēlu pēc žurnālista Džamala Hašogi slepkavības skandāla, saglabājot cenas tirgū pašreizējā līmenī.

Izmaiņas naftas tirgū varētu radīt šonedēļ Argentīnā notiekošais pasaules attīstītāko tautsaimniecību grupas G20 samits, kur Krievija un ASV varētu mēģināt panāk kompromisu naftas piegāžu jautājumā, un nākamajā nedēļā paredzētā Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) sanāksme.

Ko pašreizējā cena nozīmē globālajai izaugsmei?

Zemes ziemeļu puslodi pārņemot ziemai, naftas cenu samazinājums ir izdevīgs gan mājsaimniecībām, gan biznesam, jo ziemas sezonā ekonomiskā aktivitāte tradicionāli ir zemāka.

Naftas cenu kritums arī ir izdevīgs valstīm, kas daudz importē naftu, un kurām ir liels tekošā konta deficīts.

Cenu kritums ir izdevīgs arī pasaulē lielākajai naftas importētājai Ķīnai, kura saskaras ar vispārēju ekonomiskās izaugsmes tempu palēnināšanos un ir ierauta tirdzniecības karā ar ASV.

Ietekme uz inflāciju

Zemāka naftas cena nozīmē mazāku spiedienu uz inflāciju un mazāku spiedienu uz valstu centrālajām bankām palielināt procentu likmes.

“Bloomberg” analītiķi uzskata, ka pašreizējais cenu kritums ļaus, piemēram, Indijas centrālajai rezervju bankai palielināt valsts ekonomiskās izaugsmes prognozes.

Ietekme uz attīstības ekonomikām

Naftas cenas samazinājums pasaules tirgū par 10 dolāriem par barelu izraisa ienākumu pieaugumu naftu importējošajās attīstības ekonomikās 0,5 līdz 0,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP) robežās, liecina “Capital Economics” analītiķu aplēses.

Tajā pašā laikā naftas cenu kritums 10 dolāru par barelu apmērā samazina IKP par 3-5% lielākajā daļā Persijas līča naftas ieguvējvalstu, un par 1,5-2% Apvienotajos Arābu Emirātos, Krievijā un Nigērijā.

Ko tas nozīmē pasaules lielākajai ekonomikai?

ASV prezidents Donalds Tramps naftas cenu samazinājumu vairākkārt ir salīdzinājis ar nodokļu atlaidēm.

Tomēr ASV paļaušanās uz naftas importu pēdējā laikā samazinās, ņemot vērā slānekļa naftas ieguves bumu ASV.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu