Gobzems: Valdības veidošana ir radošs process (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jaunās konservatīvās partijas pārstāvji - Jānis Bordāns (no kreisās), Dagmāra Beitnere-Le Galla, Juta Strīķe; partijas "KPV LV" pārstāvji - Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems, Atis Zakatistovs; nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pārstāvji - Gaidis Bērziņš (no kreisās), Jānis Dombrava un Rihards Kols ieradušies uz tikšanos ar partiju apvienības "Jaunā Vienotība", Zaļo un zemnieku savienības, apvienības "Attīstībai/Par" Saeimā ievēlētajiem deputātiem, kurā spriedīs par valdības veidošanu.
Jaunās konservatīvās partijas pārstāvji - Jānis Bordāns (no kreisās), Dagmāra Beitnere-Le Galla, Juta Strīķe; partijas "KPV LV" pārstāvji - Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems, Atis Zakatistovs; nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pārstāvji - Gaidis Bērziņš (no kreisās), Jānis Dombrava un Rihards Kols ieradušies uz tikšanos ar partiju apvienības "Jaunā Vienotība", Zaļo un zemnieku savienības, apvienības "Attīstībai/Par" Saeimā ievēlētajiem deputātiem, kurā spriedīs par valdības veidošanu. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valdības veidošana un vadīšana ir radošs process, nevis tāds, kurā ir kāds aunu bars, kas ar galvu skries sienā, žurnālistiem valdības veidošanas sarunu gaitu komentēja premjera amatam nominētais politiķis Aldis Gobzems (KPV LV).

Ceturtdien notika trešā partiju tikšanās par iespēju izveidot valdību Gobzema vadībā. Tomēr iespējamais valdības sastāvs, to, kuras partijas varētu atbalstīt Gobzema valdību, vēl nav skaidrs.

Gobzems norādīja, ka jautājums par to, kuras partijas atbalstītu viņa valdību, šodienas sarunas apstākļos vēl neesot bijis aktuāls. Politiķi līdz šim jautājumam nonākšot, kad būs jāparaksta attiecīgi dokumenti, bet pašlaik esot pāragri par to runāt.

"Līdzīgi kā iepazīšanās attiecībās, tu uzreiz nespied savu potenciālo līgavu vai līgavaini stāties laulībā," izteicās Gobzems.

Politiķis norādīja, ka valdības veidošana ir radošs process, kurā radoši un ar intelektuāliem risinājumiem jāatrod optimālākais veids, kā nonākt līdz rezultātam. "Ja kāds grib neizveidot valdību, tad jārīkojas kā aunam un jāskrien ar galvu sienu," pauda Gobzems, piebilstot, ka "KPV LV" frakcijā šādu cilvēku neesot.

Sākotnējā sarunu plānā bija norādīts, ka šodien tiks parakstīts partiju memorands, tomēr tas netika izdarīts. Gobzems skaidroja, ka šādu dokumentu parakstīšana sagaidāma, procesam noslēdzoties, jo tie vēl tiek papildināti, uzlaboti, par tiem notiek diskusijas.

Ceturtdien politiķi esot apsprieduši jautājumus, kādā veidā valdībā varētu tikt pieņemti lēmumi, kā arī sprieduši par jautājumiem, kur būtu nepieciešams absolūts konsensus un kur būtu iespējams brīvs partiju balsojums.

Pie tik sadrumstalota parlamenta ir būtiski nodrošināt, lai valdības darbs nenonāk konfliktējošās situācijās, akcentēja Gobzems. Ja priekšvēlēšanu laikā partijas bija nosacīta kara situācijā, tad tagad tām kā potenciāliem partneriem jādiskutē pie viena galda, norādīja Gobzems.

Sarunās par iespēju izveidot Gobzema valdību piedalās viņa pārstāvētā "KPV LV", apvienība "Attīstībai/Par!", Jaunā konservatīvā partija, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Zaļo un zemnieku savienība, kā arī "Jaunā Vienotība". Visas šīs partijas pauda, ka neredz iespēju veidot valdību ar "Saskaņu".

Valsts prezidents Raimonds Vējonis devis Gobzemam laiku līdz 10.decembrim, lai panāktu vienošanos par topošo valdību un tās prioritātēm.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu