Francija nav ieinteresēta atdot ES savu ANO Drošības padomes vietu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Francija ceturtdien skaidri apliecināja, ka nav ieinteresēta atdot Eiropas Savienībai (ES) savu ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalsts vietu, kā to dienu iepriekš bija ierosinājis Vācijas finanšu ministrs Olafs Šolcs.

Francijai ir "atbildīga pilnā mērā" par savu pastāvīgās dalībvalsts vietu, kas tai arī nodrošina veto tiesības, teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

"Paužot mūsu nacionālo nostāju, mēs ņemam vērā Eiropas nostāju."

Francija rosinājusi reformēt Drošības padomi, lai pastāvīgās dalībvalsts statusu varētu iegūt arī Vācija, Indija, Brazīlija un "divas Āfrikas valstis", norādīja ministrija.

Kopš ANO izveidošanas 1945.gadā Drošības padomes pastāvīgās dalībvalsts statuss un veto tiesības ir piecām valstīm - ASV, Francijai, Ķīnai un Lielbritānijai, kā arī Krievijai, kas mantojusi sākotnēji PSRS piešķirto vietu.

Vēl desmit valstis tiek ievēlētas uz divu gadu posmiem, bet tām nav veto tiesību. 2019. un 2020.gada posmā Vācija būs viena no nepastāvīgajām dalībvalstīm.

Šolcs trešdien ierosināja, ka Francijas pastāvīgās dalībvalsts vieta ANO Drošības padomē būtu jāpadara par ES vietu.

"Apmaiņā Francija tad pastāvīgi nodrošinātu ES vēstnieku ANO," uzrunājot auditoriju Berlīnes Humbolta universitātē par Eiropas integrācijas jautājumiem, sacīja ministrs.

"Es apzinos, ka Parīzē pavisam noteikti ir zināms lauks pārliecināšanai, bet tas būtu drosmīgs un gudrs mērķis," norādīja Šolcs.

ES ANO Drošības padomē būtu jārunā vienā balsī, viņš sacīja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu