Buenosairesā sākas G20 samits (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
G20 finanšu ministru tikšanās pirms G20 samita. 29.novembris, 2018
G20 finanšu ministru tikšanās pirms G20 samita. 29.novembris, 2018 Foto: G20 HANDOUT/EFE / G20

Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā šodien sākas "lielā divdesmitnieka" (G20) samits, kurā dominēs tirdzniecības jautājumi, bet gaidāms, ka apspriesti tiks arī svētdienas notikumi Kerčas šaurumā un žurnālista Džamala Hašogi slepkavība.

Lai gan ir dažas pazīmes, ka Ķīnas un ASV delegācijas varētu panākt izlīgumu tirdzniecības strīdā, pieaug bažas, ka abu valstu līderiem tikšanās laikā Buenosairesā neizdosies panākt izrāvienu šajā jautājumā.

Pirms došanās uz Argentīnu Tramps sacīja, ka ir ļoti tuvu vienošanās panākšanai ar Ķīnu, bet piebilda, ka nezina, vai to vēlas, jo pašreiz "ASV ienāk miljardiem un miljardiem dolāru no tarifiem un nodokļiem".

Tramps sacīja, ka Ķīna vēlas vienoties, bet viņam patīkot esošais darījums.

ASV šogad noteica Ķīnas ražojumiem muitas tarifus simtiem miljardu dolāru vērtībā, bet Pekina atbildēja ar muitas nodevām amerikāņu ražojumiem.

Kanāda tikmēr apstiprinājusi, ka piektdien Buenosairesā tiks parakstīts jauns tirdzniecības līgums starp Kanādu, ASV un Meksiku, kas aizstās Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līgumu (NAFTA), pret kuru iestājies Tramps.

Savienoto Valstu, Meksikas un Kanādas līgums (USMCA) pēc parakstīšanas būs jāratificē visu trīs valstu parlamentiem.

Gaidāms, ka samitā tiks runāts arī par svētdienas notikumiem Kerčas šaurumā, kur Krievijas bruņotie spēki sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā.

Reaģējot uz notikušo, Tramps atcēla G20 samita laikā plānoto tikšanos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

"Ņemot vērā faktu, ka Krievija Ukrainai nav atdevusi kuģus un jūrniekus, esmu nolēmis, ka visām ieinteresētajām pusēm būs labāk, ka mana iepriekšplānotā tikšanās Argentīnā ar prezidentu Vladimiru Putinu tiek atcelta," tviterī paziņoja Tramps.

"Es ar cerībām gaidu uz jēgpilnu samitu, tiklīdz šī situācija būs atrisināta," Tramps piebilda tvītā, kuru viņš publicējis neilgi pēc došanās no Vašingtonas uz Buenosairesu.

G20 samitu apmeklēs arī Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans, taču nav zināms, cik silti viņu uzņems pārējo valstu līderi.

Kroņprincis tiek turēts aizdomās par Hašogi slepkavības pasūtīšanu.

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča bin Salmana kritiķis Hašogi 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā. Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka kroņprincis būtu saistīts ar Hašogi slepkavību.

Atbilstoši ASV mediju ziņām ASV Centrālās izlūkošanas pārvalde (CIP) guvusi pārliecinošus pierādījumus, ka Saūda Arābijas kroņprincis un faktiskais valdnieks bijis iesaistīts slepkavībā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu