Biznesa partneris: Trampa kompānija plānoja Putinam uzdāvināt $50 miljonus vērtu penthausu (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Kompānija "The Trump Organization" 2016.gada vēlēšanu kampaņas laikā centusies noslēgt līgumu par jauna "Trampa torņa" celtniecību Maskavā. Lai panāktu sev labvēlīgu iznākumu, nākamā ASV prezidenta uzņēmums plānojis uzdāvināt 50 miljonus dolāru vērtu penthausu Krievijas autokrātam Vladimiram Putinam, portālam "BuzzFeed News" apstiprinājuši četri cilvēki, tai skaitā šī plāna autors. Tramps vairākkārt noliedzis, ka viņam būtu biznesa saites ar Krieviju.

Trampa bijušais personīgais advokāts Maikls Koens ceturtdien Ņujorkas tiesā atzinis vainu nepatiesas informācijas sniegšanā ASV Kongresā par Trampa nekustamā īpašuma projektu Krievijā. 

Koens pie vienošanās strādājis 2015. un 2016.gadā. Viņš iepriekš bija sacījis, ka darījums ticis apturēts 2016.gada janvārī, taču tagad atzinis, ka Maskavas projektu ar cilvēkiem Trampa nekustamā īpašuma kompānijā un Krievijā apspriedis vēl 2016.gada vasarā.

Divi informācijas avoti ASV varasiestādēs portālam apstiprināja, ka Koens vērienīgā nekustamā īpašuma plānus esot apspriedis ar Putina preses sekretāru Dmitriju Peskovu.

"Atklājums, ka "The Trump Organization" pārstāvji pašā kampaņas karstumā plānoja izveidot tiešas finansiālas saistības ar naidīgas valsts līderi liek uzdot jaunus jautājumus par prezidenta Trampa attiecībām ar Kremli," norāda "BuzzFeed News" žurnālisti. Plāni tā arī netika īstenoti un iecere izplēnēja. Nav skaidrs, vai Trampam bija zināms par viņa uzņēmuma plāniem uzdāvināt Putinam vērtīgo īpašumu. Taču Koens tiesai norādīja, ka Tramps un viņa ģimene regulāri tikuši informēti par pavērsieniem Maskavas projekta sarunās.

"Mārketinga gājiens"

Krievijā dzimušais uzņēmējs Fēlikss Seiters (pirms uzvārda maiņas - Fēlikss Šeferovskis), kurš 90.gadu beigās tiesā atzina vainu dalībā Krievijas mafijas organizētā krāpniecības shēmā un kļuva par ASV varasiestāžu informantu, bija Koena biznesa partneris Maskavas "Trampa torņa" sarunās. Seiters un Koens 2016.gada vasarā centās noslēgt darījumu, lai gan publiski sacīja, ka sarunas esot izbeigtas tā paša gada janvārī - pirms republikāņu partija izvirzīja Trampu kā savu prezidenta amata kandidātu.

Seiters "BuzzFeed" žurnālistiem sacīja, ka ar Koenu esot izdomājuši lepnākos apartamentus plānotajā kompleksā uzdāvināt Putinam, cerot tādā veidā piesaistīt citus turīgus pircējus.

"Krievijā oligarhi būtu gatavi uz visu, lai tikai dzīvotu vienā ēkā ar Vladimiru Putinu," teica Seiters. "Mana ideja bija Putinam bez maksas piešķirt 50 miljonus dolāru vērto penthausu un iekasēt 250 miljonus par visiem pārējiem dzīvokļiem ēkā. Oligarhi stātos rindā, lai varētu dzīvot vienā mājā ar Putinu." 

Vēl viens informācijas avots, kas gan atteicās atklāt vārdu, žurnālistiem šo informāciju apstiprināja.

Koens uz Seitera ierosinājumu esot atbildējis: "Lieliska ideja." Ne Koens, ne "The Trump Organization" pārstāvji, nedz arī Kremlis nesniedza atbildes uz žurnālistu jautājumiem par Maskavā iecerēto "Trampa torni".

Koens atzīstas melos

Tiesas dokumentos norādīts, ka 2016.gada 20.janvārī Koens 20 minūtes par Maskavas "Trampa torņa" ieceri esot runājis ar Krievijas valdības ierēdni, kas identificēts tikai kā "Asistents 1" - domājams, tas bijis Peskova asistents. Koens "lūdzis palīdzību projekta virzīšanā uz priekšu - gan ar zemesgabalu, uz kura plānoto torni būvēt, gan arī būvniecības finansēšanu". Koens iepriekš stāstīja, ka nekādu atbildi no ierēdņa tā arī neesot saņēmis, tomēr ceturtdien viņš tiesas priekšā atzina, ka tie esot bijuši meli.

Divi Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti, kas saistīti ar izmeklēšanu par Maskavas "Trampa torņa" plāniem, šogad "BuzzFeed News" žurnālistiem atklāja, ka Koens par šo projektu esot uzturējis biežus kontaktus ar ārvalstniekiem, turklāt daži no šiem indivīdiem esot bijuši saistīti ar Krievijas iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās. Šo personu vārdi atklāti netika.

"Trampa tornis" Maskavā - gadu desmitiem lolota iecere

Trampa vārdā nosauktas ēkas celtniecība Krievijas galvaspilsētā nav jauna ideja - kompānija "The Trump Organization" to centusies panākt kopš 90.gadiem. Kad Tramps 2015.gada vasarā izziņoja savu kandidatūru uz ASV prezidenta amatu, Seiters saskatīja iespēju "atdzīvināt" šo projektu.

"Es nodomāju - viņš ir ziņās, viņa vārds parādās medijos," agrākā intervijā šogad sacīja Seiters. "Daudzi krievi nebūtu gribējuši maksāt augstu cenu par licenci, lai varētu uz savas ēkas uzlikt Donalda vārdu. Varbūt tagad viņi to gribēs."

Tāpēc Seiters vērsās pie Koena, ar ko ilgi ir pazīstams. Darījuma ideja bija vienkārša - Tramps licencē sava vārda izmantošanu, bet pretī saņem daļu no peļņas. Seiters piesaistīja Krievijas būvuzņēmumu un sacīja, ka Krievijas finanšu institūcija VTB, kam tobrīd draudēja ASV sankcijas, to finansēšot. VTB pārstāvji noliedz, ka būtu iesaistījušies pārrunās par projektu.

Sarunas turpinājās vēl vasarā, kad - saskaņā ar Seitera teikto - vairāki baņķieri un amatpersonas paudušas vēlmi Krievijā tikties ar Koenu un Trampu. 

Koens sacīja, ka Tramps esot plānojis uz turieni doties pēc republikāņu konferences jūlijā. Koens atzina vainu melošanā ASV Kongresam, jo esot gribējis pasargāt prezidentu.

Kas ir Fēlikss Seiters?

Padomju Savienībā dzimušais Seiters bija nekustamā īpašuma konglomerāta "Bayrock Group" izpilddirektors laikā, kad Manhetenā notika Trampa "SoHo" dzīvojamā kompleksa būvniecība. "Bayrock Group" bija iesaistīts kompleksa celtniecībā.

Seiters 90.gados pēc atzīšanās, ka bijis iesaistīts 40 miljonus dolāru vērtā krāpnieciskā shēmā, ko izveidojusi krievu mafija, kļuva par FIB informantu.

90.gadu sākumā Seiters iekūlās kautiņā bārā un ar sasistu glāzi nopietni savainoja kāda vīrieša seju. Seiteram par miesas bojājumu nodarīšanu nācās gadu aizvadīt cietumā, vēsta raidorganizācija CBS.

Laikraksts "The Washington Post" pērn ziņoja par e-pasta saraksti starp Koenu un Seiteru. Seiters 2015.gadā sūtītā ziņojumā Koenam esot rakstījis: "Mūsu puisis [Tramps] var kļūt par ASV prezidentu, un mēs to varam noorganizēt." 

"Es panākšu, ka visa Putina komanda gribēs būs iesaistīta, un es vadīšu šo procesu," viņš lielījās.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu