Iespējams, fiktīvas nodarbināšanas rezultātā SPKC valstij nodarīti gandrīz 30 000 eiro zaudējumi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Patrīcija Eglīte/LETA

Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) nodarbinot, iespējams, fiktīvus darbiniekus, valsts budžetam nodarīti 28 989 eiro lieli zaudējumi, kriminālprocesā noskaidrojis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

KNAB par kriminālprocesu paziņoja 2016.gada decembrī, taču plašākus komentārus līdz šim nesniedza.

Tagad, nododot lietu kriminālvajāšanai prokuratūrā, birojs izplatītajā infografikā raksta, ka lūdzis centra amatpersonu apsūdzēt par krāpšanu, ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un dienesta viltojumu.

Tāpat divas centra darbinieces ierosināts apsūdzēt par krāpšanu un līdzdalību ļaunprātīgā dienesta stāvokļa izmantošanā un dienesta viltojumā.

Izmeklēšanā noskaidroti divi noziegumi, kas paveikti laikā no 2013. līdz 2016. gadam.

Par pirmo noziegumu noskaidrots, ka 2013.gadā noslēgts darba līgums starp amatpersonu un vienu no darbiniecēm, nosakot darbiniecei mēnešalgu 701 eiro apmērā. Vēlāk veikti grozījumi darba līgumā un mēnešalga noteikta jau 715 eiro apmērā. 2014.gadā veikti grozījumi darba līgumā, pārceļot šo darbinieci citā amatā, tāpat grozīts darba līgums, nosakot 716 eiro mēnešalgu. 2016.gada sākumā amatpersona parakstījusi rīkojumu par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar šo darbinieci.

Krimināllietas materiāli satur ziņas arī par to, ka minētā darbiniece laikā, kad viņa atradās darba tiesiskajās attiecībās ar SPKC, iespējams, uzturējās ārzemēs. Tur viņa veica atalgotu darbu, un, iespējams, bija fiktīvi nodarbināta, kā arī pārskaitīja 10 542 eiro aizdomās turētās SPKC amatpersonas radiniecēm.

Otrajā noziegumā noskaidrots, ka 2015.gadā noslēgts darba līgums starp aizdomās turēto amatpersonu un otru darbinieci, nosakot darbiniecei 635 eiro algu. Vēlāk, veicot grozījumus darba līgumā, darbiniece pārcelta citā amatā. 2016.gada sākumā amatpersona parakstījusi rīkojumu par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar šo darbinieci.

Krimināllietas materiāli satur ziņas arī par to, ka minētā darbiniece laikā, kad atradās darba tiesiskajās attiecībās ar SPKC, iespējams, bija fiktīvi nodarbināta.

Noziegumu rezultātā valsts budžetam radīti 28 989 eiro zaudējumi, uzskata KNAB.

Jau ziņots, ka 2016.gada decembrī KNAB darbinieki ieradušies centrā, lai veiktu procesuālās darbības. No centra lietvedības esot izņemti dokumenti par periodu no 2013. gada līdz 2016. gadam, kas saskan ar periodu, kad SPKC vadīja Inga Šmate. Šmate gan 2016.gada sākumā tika aizrotēta uz citu toreizējo Veselības ministrijas (VM) padotības iestādi - Valsts sporta medicīnas centru. Viņa neilgi pēc KNAB veiktās dokumentu izņemšanas SPKC izņēma slimības lapu. Sporta medicīnas centrs gan patlaban ir likvidēts.

SPKC ir veselības ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas tika izveidota 2012.gada 1.aprīlī. SPKC darbības mērķis ir īstenot valstī sabiedrības veselības politiku epidemioloģiskās drošības un slimību profilakses apakšjomās, kā arī nodrošināt veselības veicināšanas politikas īstenošanu un koordināciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu