Otrā iespēja dzīvē: amerikānim pēc pašnāvības mēģinājuma veic sejas transplantāciju (3)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Kamerons Andervuds 2016.gadā iešāva sev galvā, mēģinot izdarīt pašnāvību. Viņa seja tika sakropļota, taču pēc transplantācijas operācijas 26 gadus vecajam vīrietim sākusies otrā dzīve - viņš plāno drīzumā atsākt strādāt un kādudien nodibināt ģimeni, vēsta raidorganizācija BBC.

Andervuds pirms diviem gadiem mēģināja padarīt sev galu, taču izdzīvoja. Tomēr viņa seja bija ļoti sakropļota - jaunais vīrietis zaudēja degunu, apakšžokli un gandrīz visus zobus. Pēc operācijas viņš vairs nesaņem "tik daudz skatienu un jautājumu no svešiniekiem".

"Man ir deguns, man ir mute, tāpēc varu smaidīt, runāt un atkal ēst cietu ēdienu," viņš stāsta.

"Es esmu ļoti pateicīgs par sejas transplantu, jo tas man devis otro iespēju dzīvē," ceturtdien preses konferencē Ņujorkā sacīja Andervuds. "Man bija iespēja atsākt daudzas lietas, ko mīlu, - būt laukā, sportot, pavadīt laiku ar draugiem un ģimeni."

"Es ceru drīz atsākt strādāt un kādu dienu nodibināt ģimeni," viņš uzsvēra.

Foto: AFP/SCANPIX

Operācija bija vērienīga un sarežģīta. 25 stundas ilgajā operācijā Ņujorkas Universitātes Lengona veselības aprūpes centrā bija iesaistīti vairāk nekā 100 mediķi.

Operācija tika veikta tikai 18 mēnešus pēc Andervuda pašnāvības mēģinājuma - tas ir īsākais periods no ievainojumu gūšanas līdz šāda veida operācijai, kāds jebkad fiksēts ASV. Parasti sejas transplantāciju veic pacientiem, kas ar saviem ievainojumiem sadzīvojuši desmit gadus vai ilgāk.

Ķirurgs Eduardo Rodrigess sejas transplantācijas operāciju veica trešo reizi. Viņš norāda, ka Andervuda operācija esot noritējusi veiksmīgi, pateicoties industrijas attīstībai un pacienta apņēmībai atkal dzīvot normālu dzīvi. Salīdzinoši neilgais laiks, pēc kura Andervudam tika veikta operācija, palīdzēja izvairīties no vairākiem negatīviem aspektiem, ar ko mēdz saskarties ar defektiem ilgāk nodzīvojušie cilvēki. 

"Kameronam nenācās ar šo ievainojumu dzīvot desmit vai vairāk gadus kā vairumam sejas transplantu saņēmēju. Rezultātā viņam nebija jāsaskaras ar ilgtermiņa psihosociālajām sekām, kas noved pie tādām problēmām kā smaga depresija, atkarības un tamlīdzīgi."

Ārstniecības iestāde norāda, ka Andervudam veikta līdz šim modernākā sejas transplanta operācija. Transplantam nepieciešamie audi tika iegūti no 23 gadus vecā Vila Fišera - šaha čempiona, jaunā rakstnieka un kinorežisora, kura dzīve pāragri aprāvās. 

"Esmu pateicīga, ka, godājot lēmumu, mēs varējām dot dzīvi citiem. Un īpaši par to, ka Vils un doktors Rodrigess varēja dot Kameronam un viņa ģimenei iespēju no jauna piepildīt sapņus," preses konferencē sacīja Fišera māte Sallija.

Andervuds pateicās Fišeru ģimenei. "Ķirurģija ir nozare, kas fantastiski attīstījusies. Esmu tam dzīvs pierādījums," sacīja jaunais vīrietis. "Taču tas var notikt, tikai pateicoties tādiem īpašiem cilvēkiem kā Vils un viņa ģimene."

Pirmā sejas transplanta operācija tika veikta 2005.gadā. Kopš tā laika visā pasaulē izdarītas vairāk nekā 40 šādas operācijas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu