Talantīgais Latvijas jaunais deju pāris - Ņikita Toms un Laura Stūraine

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ņikitas Toma un Lauras Stūraines personīgais arhīvs

1997. gadā Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) oficiāli atzina sporta dejas par sporta veidu. Starptautiskā Sporta deju federācija (IDSF) smagi cenšas, lai sporta dejas tiktu iekļautas Olimpisko spēļu programmā. Šis sporta veids Latvijā ir populārs, ar to nodarbojas daudz jauniešu, kuri ir arī guvuši starptautiskus sasniegumus. Piedāvājam ielūkoties Latvijas talantīgā pāra Ņikitas Toma un Lauras Stūraines, kā arī viņu trenera Ojāra Bāča ceļā līdz sporta dejām.

Šobrīd Ņikita Toms un Laura Stūraine ir jauniešu grupā - vecumā no 16 līdz 18 gadiem. Šis ir viņu pirmais gads šajā vecuma grupā, tādēļ konkurenti ir jau vairāk pieredzējuši. Ņikita ar Lauru kopā dejo kopš 2015. gada.

Pāra galvenais treneris ir Ojārs Bācis un tiek pārstāvēts SDK Oro sporta deju klubs. Par treneri Bāci atzinīgus vārdus saka Laura:

"Esam ļoti priecīgi, ka mums ir tik brīnišķīgs treneris, kurš mūs vienmēr atbalsta un dod padomus no sava profesionālā skatpunkta."

Trenera Ojāra Bāča stāsts

Ojārs sporta dejas sāka pasniegt jau 1996. gadā, kad pats bija vēl jauniešu grupas dejotājs. Bācis savus dejošanas pamatus un iemaņas guva no trenera Rihtera.

"Mans deju treneris Imants Rihters bija ne tikai izcils treneris, bet ļoti profesionāli apmācīja savus audzēkņus, palīdzot saprast, kā trenēt citus. Man tas ļoti patika. Kad 2007. gadā noslēdzu savu profesionālā dejotāja karjeru, aktīvi pievērsos sporta deju trenera darbam," saka Bācis. 

Bācis atzīst: viņa mērķis ir ar audzēkņiem sasniegt visaugstākos iespējamos rezultātus. "Protams, vēlos, lai visi mani audzēkņi sasniedz augstākos rezultātus, taču tajā pašā laikā vēlos, lai viņi izaug par veseliem, harmoniskiem, krietniem un laimīgiem cilvēkiem," atzīst treneris. 

Deju pāris Ņikita un Laura kopš 2016. gada pārstāv trenera Bāča deju studiju Oro. Ojārs atzīst, ka šo pāri pazina arī pirms viņu pievienošanās Oro studijai. "Protams, šie dejotāji man bija pazīstami jau iepriekš, jo ar labiem rezultātiem bija startējuši jau no bērnu grupām, turklāt Lauru biju mācījis arī ar viņas iepriekšējiem partneriem," stāsta Bācis. 

Treneris savos audzēkņos saskata milzīgu potenciālu, kā arī uzskata, ka sporta dejas abiem kļuvušas jau par profesionālu nodarbi.

"Manuprāt, Ņikita ar Lauru abi ir ļoti talantīgi jaunieši, kuriem sporta dejas kļuvušas par profesionālu nodarbi. Ceru, ka viņiem abiem izdosies realizēt savu talantu un viņi nākotnē kļūs par izciliem dejotājiem," atzīst Bācis. 

Abi sportisti kopā ar savu treneri
Abi sportisti kopā ar savu treneri Foto: Ņikita Toma un Lauras Stūraines personīgais arhīvs

Sporta deju dēļ nācās pārcelties uz Rīgu

Ņikita aizvadītajā vasarā pārcēlās uz Rīgu sporta deju dēļ. Sešpadsmitgadīgais jaunietis ir ventspilnieks, kurš līdz šim mācījās Ventspils 2. vidusskolā. Kā pats stāsta,  sporta dejas viņu esot aizrāvušas jau kopš bērnības. 

"Ar sporta dejām nodarbojos kopš sešu gadu vecuma. Pirms tam trīs gadus nodarbojos ar sporta vingrošanu, tādēļ sports jau kopš bērnības ir liela manas dzīves sastāvdaļa," atzīst Ņikita Toms.  

Ņikita atzīst, ka uz sporta dejām viņu aizveda vecāki, kuri bija pamanījuši, ka bērnam patīk dejot. "Vecāki redzēja, ka esmu ļoti aktīvs un ka patīk dejot. Tā arī nokļuvu sporta dejās, Rīgas kluba Aurum filiālē Ventspilī."

Pārcelšanās uz Rīgu bija tieši saistīta ar sporta dejām. Ņikita un viņa vecāki saprata, ka vislabākais lēmums būtu pārcelšanās uz galvaspilsētu, lai turpinātu attīstīt savu talantu. 

"Sešus gadus braukāju uz Rīgu. Katru piektdienu devos uz Rīgu, bet svētdienās atpakaļ. Tolaik man to piedāvāja mani pirmie treneri Jeļena Daniļčenko un Gatis Sevels. Tā arī sāku braukāt uz Rīgu. Rīgā arī ir vairāk iespēju, un mēs esam augsta līmeņa pāris, tādēļ treniņu procesam ir jāvelta daudz laika, lai būtu formā un spētu turēt augstu līmeni," uzskata Ņikita. 

Vecāku iniciatīvas rezultāts 

Laura Stūraine ir sešpadsmitgadīga jauniete, kura ikdienā mācās Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā. Laura ļoti lepojas ar iespēju mācīties tieši šajā skolā. Viņa arī atzīst, ka sporta dejas no vaļasprieka ir kļuvušas par ikdienu, kā arī profesionālo sportu. 

Tāpat kā Ņikita, arī Laura savu sporta deju karjeru sāka sešu gadu vecumā. Viņa šajā sporta veidā nonāca tieši vecāku dēļ. 

"Ar sporta dejām sāku nodarboties vecuma posmā no sešiem līdz septiņiem gadiem. Aizvest mani uz pirmo deju nodarbību bija vecāku iniciatīva. Man uzreiz iepatikās šis sporta veids, un tā nu es ar to  nodarbojos jau 10 gadus," atzīst Laura. 

Pirms nonākšanas vienā pārī ar Ņikitu Laura pārstāvēja sporta deju klubu Mirada, kur viņas galvenie treneri bija Kirils Oševerovs-Aļenovičs un Aleksandrs Guļko. Taču, sastājoties pārī ar Ņikitu, bija jāpāriet uz viņa klubu Aurum. Kopš 2016. gada oktobra abi pārstāv SDK Oro, kur galvenais treneris ir Ojārs Bācis.

Foto: Ņikita Toma un Lauras Stūraines personīgais arhīvs

Šis sporta deju pāris tiek uzskatīts par vienu no talantīgākajiem, tādēļ nākotne Ņikitam un Laurai varētu būt spoža. Līdz šim abu sportistu lielākie sasniegumi ir 8. vieta pasaules čempionātā Junioru 2 grupā Latīņamerikas dejās, tas notika 2016. gadā Kišiņevā, Moldovā. 

Tāpat pārim ir arī citi augsti vērtējami sasniegumi:

  • 8. vieta pasaules čempionātā Junioru 2 grupā 10 dejās, 2017 (Kišiņeva, Moldova);
  • 10. vieta pasaules čempionātā Junioru 2 grupā Latīņamerikas dejās, 2017 (Bukareste, Rumānija);
  • 14. vieta Eiropas čempionātā Jauniešu grupā Latīņamerikas dejās, 2018 (Soči, Krievija).
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu