PTO brīdina par lielāko globālo tirdzniecības krīzi kopš 1947.gada

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) vadītājs Robertu Azevedu brīdinājis, ka brīvajai tirdzniecībai pasaulē draud lielākā krīze kopš 1947.gada, kad sāka darboties PTO priekštece - Vispārējā vienošanās par tarifiem un tirdzniecību (GATT), vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Šādu viedokli Azevedu paudis Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā, kur piektdien unb sestdien notiek pasaules attīstītāko tautsaimniecību grupas G20 samits.

Starp svarīgākajiem samitā apspriežamajiem jautājumiem ir arī ASV un Ķīnas tirdzniecības karš.

Sagaidāms, ka tirdzniecības attiecības sestdien pārrunās arī ASV prezidents Donalds Tramps un viņa Ķīnas kolēģis Sji Dzjiņpins.

“Es teiktu, ka šī ir smagākā krīze ne tikai PTO, bet visai daudzpusējai tirdzniecībai kopš GATT ieviešanas 1947.gadā,” uzsvēra Azevedu.

“Šis ir brīdis, kad tiek apšaubīti vairāki organizācijas [PTO] pamatprincipi, tādi kā sadarbība un nediskriminācija. Es uzskatu, ka tas ir ļoti nopietni,” viņš piebilda.

Viņš norādīja, ka pašreizējai Ķīnas un ASV komunikācijai no “draudiem, apsūdzībām un otra vainošanai vajadzētu pārorientēties uz centieniem rast risinājumus”.

Azevedu arī komentējis iespējamo Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) bez jebkādas vienošanās.

“Aptuveni pusi Lielbritānijas tirdzniecības [apjom] tas neietekmēs, jo uz to jau attiecas PTO noteikumi. Lielbritānijas tirdzniecības attiecības ar ASV, Ķīnu, Japānu, Brazīliju un Meksiku – tā nemainīsies,” uzsvēra PTO vadītājs.

Viņš gan uzsvēra, ka Lielbritānijas tirdzniecību ar ES nākotnē noteiks tas, kādi tarifi stāsies spēkā pēc “Brexit”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu