Fotostāsts: Dienvidkorejieši aiz restēm meklē glābiņu no ikdienas rūpju cietuma (2)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nonākot cietumā, vairums cilvēku gribētu no tā pēc iespējas drīzāk tikt laukā. Taču Dienvidkorejā populāra kļuvusi cietuma stilā iekārtota viesnīca, kurā klienti var uz vienu dienu paglābties no cita veida važām - ikdienas darbiem, pienākumiem un rūpēm, vēsta aģentūra "Reuters".

"Šis cietums man sniedz brīvības sajūtu," norāda Parka Hjeri - 28 gadus veca biroja darbiniece. Viņa šķīrās no 79 eiro, lai varētu viltus cietumā pavadīt pilnu diennakti.

Kopš 2013.gada viesnīca, kuras nosaukums ir "Cietums manī", uzņēmusi vairāk nekā 2000 ieslodzītos. Lielākā daļa no tiem ir stresa mākti biroju darbinieki un studenti, kas cietuma sienās meklē glābiņu no Dienvidkorejas prasīgās akadēmiskās un darba kultūras.

Dienvidkorejieši aiz restēm meklē glābiņu no ikdienas rūpju cietuma
Dienvidkorejieši aiz restēm meklē glābiņu no ikdienas rūpju cietuma Foto: Reuters/ScanPix

Cietuma noteikumi ir stingri: nekādu mobilo tālruņu un pulksteņu, nekādu sarunu ar pārējiem ieslodzītajiem. "Ieslodzītajiem" izsniedz tumši zilu formu, vingrošanas paklājiņu, krūzīti, pildspalvu un kladi. "Kamerā" ir tualete, bet nav spoguļa.

Brokastīs tiek pasniegta rīsu putra, bet vakariņās - sautēts saldais kartupelis un augļu kokteilis.

Dienvidkorejieši aiz restēm meklē glābiņu no ikdienas rūpju cietuma
Dienvidkorejieši aiz restēm meklē glābiņu no ikdienas rūpju cietuma Foto: Reuters/ScanPix

Neparastās viesnīcas līdzdibinātāja Noha Džihjanga atzīst, ka ideju viņa smēlusies no vīra-prokurora, kurš nedēļā mēdza nostrādāt līdz pat 100 stundām. "Viņš teica, ka gribētu pavadīt nedēļu vieninieka kamerā, lai atpūstos un justos labāk," viņa saka. "Tas bija sākums."

Dienvidkorejas ekonomika, kas lielā mērā paļaujas uz augstajām tehnoloģijām un eksportu, piedzīvojusi lejupslīdi, kuras rezultātā pastiprinājusies konkurence skolās un darba vidē. Eksperti uzskata, ka tas novedis pie iedzīvotāju augstā stresa līmeņa un augstajiem pašnāvību rādītājiem.

Dienvidkorejieši aiz restēm meklē glābiņu no ikdienas rūpju cietuma
Dienvidkorejieši aiz restēm meklē glābiņu no ikdienas rūpju cietuma Foto: Reuters/ScanPix

Dienvidkorejieši 2017.gadā nostrādāja vidēji 2024 stundas - tas bija trešais augstākais rādītājs pēc Meksikas un Kostarikas, liecina Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) apkopotie dati.

Lai iedzīvotāji varētu mazāk strādāt un vairāk nopelnīt, Dienvidkorejas valdība paaugstināja minimālo algu un samazināja atļauto darba stundu skaitu no 68 līdz 52 nedēļā, kas tik un tā ir vairāk nekā daudzviet pasaulē. Taču valdības plāns varētu atspēlēties - iespējams, ka izmaiņu rezultātā tiks apdraudēts ievērojams skaits darbavietu, uzskata ekonomisti.

"Pēc palikšanas pie mums cilvēki saka - šis nav cietums, īstais cietums ir tas, kur mēs pēc tam atgriežamies," sacīja Noha.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu