EK piešķir Ukrainai 500 miljonus eiro ekonomikas stabilizēšanai (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) piektdien apstiprināja pirmā maksājuma 500 miljonu eiro apmērā piešķiršanu Ukrainai no jaunās makrofinansiālās palīdzības (MFA) programmas, lai valsts spētu stabilizēt tās ekonomiku, teikts EK publiskotajā paziņojumā.

Līdz ar to Eiropas Savienība (ES) kopš 2014.gada Ukrainai MFA programmas ietvaros piešķīrusi 3,3 miljardus eiro, kas ir lielākais MFA apjoms, kāds jebkad piešķirts valstij ārpus ES.

"ES nodrošinājusi pastāvīgu politisko un finansiālo atbalstu Ukrainai. Šodienas EK lēmums par līdzekļu piešķiršanu pieņemts nozīmīgā laikā, kad Ukrainai un tās cilvēkiem draud jauna Krievijas agresija un nepieciešama starptautisko partneru solidaritāte. Šāda agresīva uzvedība mūsdienu Eiropā nav pieņemama," norāda EK viceprezidents Valdis Dombrovskis.

Komisārs Pjērs Moskovisī, kurš atbild par ekonomikas un finanšu, nodokļu un muitas lietām, uzsvēra, ka Ukraina ir izpildījusi politiskās saistības, par kurām panākta vienošanās ar ES attiecībā uz pirmā maksājuma piešķiršanu makrofinansiālās palīdzības programmas ietvaros. Tas ir svarīgs un iedrošinošs signāls, ka Ukraina turpina īstenot reformas, neraugoties uz pašreizējo drošības situāciju un gaidāmo vēlēšanu ciklu.

Eiropas Parlaments un Eiropadome jūlijā apstiprināja jaunu MFA programmu Ukrainai, valstij nodrošinot līdz vienam miljardam eiro. Programma palīdz Ukrainai segt tās finansējuma vajadzības un atbalsta plašu strukturālo reformu programmu.

Šī programma palīdz Ukrainai segt savas finansiālās vajadzības un atbalstīt plašu strukturālo reformu īstenošanu. MFP līdzekļi ir pieejami ilgtermiņa aizdevumu ar zemām procentu likmēm veidā ar nosacījumu, ka tiek īstenoti konkrēti politikas pasākumi, par kuriem panākta vienošanās saprašanās memorandā.

Ukraina ir izpildījusi politiskās saistības, par kurām panākta vienošanās ar ES, lai varētu saņemt pirmo maksājumu programmas ietvaros. Tās ietvēra svarīgus pasākumus ar mērķi pastiprināt cīņu pret korupciju, uzlabot uzņēmumu reģistru pārredzamību, nodokļu vides paredzamību un nostiprināt valsts uzņēmumu pārvaldību. Ukraina ir arī vienojusies ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par jaunu rezerves vienošanos, kas aizstās iepriekšējo SVF Paplašinātās finansēšanas mehānisma programmu, tādējādi turpinot valsts sadarbību ar SVF.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu