Tiesa attaisno kara noziegumos apsūdzēto "Srebrenicas aizstāvi" (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Kādreizējais Bosnijas musulmaņu komandieris Nasers Oričs, kurš tiek cildināts kā "Srebrenicas aizstāvis", piektdien attaisnots apsūdzībās par kara noziegumiem 1992.gadā Bosnijas kara laikā.

Nasers Oričs un viņa līdzgaitnieks Sabahudins Muhičs attaisnoti apsūdzībās par noziegumu pastrādāšanu pret gūstekņiem kara laikā, pavēstīja Sarajevas tiesas tiesnesis.

51 gadu vecais Oričs, kurš vadīja musulmaņu spēkus Srebrenicā, un Muhičs bija apsūdzēti trīs serbu karagūstekņu slepkavībā.

Līdz ar viņu attaisnošanu lieta slēgta.

Gaidot spriedumu, pie tiesas nama Sarajevā bija sapulcējušies vairāki simti cilvēku, turot plakātus "Varoņi, nevis noziedznieki!".

Oriču 2015.gada jūnijā aizturēja Šveicē, pamatojoties uz Serbijas izdotu orderi. Arī Serbija gribēja viņu tiesāt par kara noziegumiem pret serbiem Srebrenicā.

Tomēr Šveice nolēma izdot viņu dzimtajai Bosnijai, lai Oričs tur stātos tiesas priekšā. 2017.gadā tiesa viņu attaisnoja, izraisot serbu upuru tuvinieku protestus. Procesuālu iemeslu dēļ tika sarīkota jauna tiesas prāva.

Starptautiskais Kriminālais tribunāls Dienvidslāvijas lietās Oričam 2006.gadā piesprieda divus gadus cietumā par to, ka viņš nebija darījis pietiekami, lai pasargātu Srebrenicas serbu iedzīvotājus kara laikā. Apelācijas tiesa viņu attaisnoja.

Oriča vadītie spēki Srebrenicā vairāk nekā trīs ar pusi gadus pretojās Bosnijas serbu militārā līdera Ratko Maldiča spēku aplenkumam. Kad Oričs ar vairākiem saviem virsniekiem bija devušies uz tikšanos Sarajevā, 1995.gada jūlijā ANO spēku aizsargātais musulmaņu anklāvs krita. Sekojošajās dienās serbu spēki noslepkavoja vairāk nekā 8000 musulmaņu vīriešu un zēnu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu