Valdība ņems vērā Saeimas balsojumu par atbalstu ANO Migrācijas paktam (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valdība ņems vērā Saeimas balsojumu jautājumā par Latvijas atbalstu ANO Migrācijas paktam, pirmdien pēc valdības ārkārtas sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Valdība pirmdien pieņēma zināšanai Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par ANO Migrācijas paktu, tomēr gala lēmumu par Latvijas pievienošanos šim dokumentam atstās Saeimas ziņā.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) skaidroja, ka ministri vienojās sagaidīt Saeimas lēmumu par pievienošanos vai nepievienošanos ANO Migrācijas paktam, bet līdz Saeimas balsojumam vēl notiks politiskās konsultācijas, turklāt ĀM sagatavos skaidrojumu, ka minētais dokuments neuzliks Latvijai juridiskas saistības.

Ārlietu ministrs uzsvēra, ka ANO Migrācijas pakts nav juridiski saistošs līgums. Pēc viņa teiktā, saistībā ar šo paktu publiskajā telpā tiek pausta maldinoša informācija. "Šis dokuments nosaka, ka nacionālajām valstīm ir tiesības pašām lemt par migrācijas politiku, kā arī tas paver iespējas cīnīties ar cilvēktirdzniecību un kontrabandu," skaidroja Rinkēvičs.

Ministru prezidents piebilda, ka vēl tiks definēti tie punkti ANO Migrācijas paktā, kas Latviju dara bažīgu. Premjers atzina, ka Latvija varētu savas bažas definēt kopā ar pārējām Baltijas valstīm un Skandināvijas valstīm.

Kučinskis norādīja, ka ANO Migrācijas paktā ir daudz pozitīva, jo tiek pievērsta uzmanība tām valstīm, kurās rodas migrācija. Tajā pašā laikā viņš atzina, ka dokumentu var arī interpretēt kā likuma normu, kas ANO dalībvalstīm ierobežos iespējas pieņemt lēmumus. Tāpēc arī Latvija gatavos savu īpašu nostāju šajā jautājumā.

Aicināts skaidrot situāciju, ja gadījumā Saeima šo ceturtdien lemj aicināt valdību nepievienoties ANO Migrācijas paktam, Kučinskis stāstīja, ka tādā gadījumā Latvija dokumentam nepievienosies.

Tajā pašā laikā premjers piebilda, ka neatkarīgi no Latvijas u.c. dalībvalstu nacionālajiem lēmumiem ANO Migrācijas pakts dalībvalstīm būs saistošs. "Tieši tāpēc ir saprātīgi uzskaitīt tos jautājumus, kas Latvijai, Baltijas valstīm un Skandināvijas valstīm rada bažas," uzsvēra Kučinskis un piebilda, ka gala lēmums par Latvijas pievienošanos ANO Migrācijas paktam ir jāpieņem Saeimai.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu