ANO: Klimata izmaiņas jau tagad ir dzīvības un nāves jautājums (4)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs pirmdien ANO klimata samita svinīgajā atklāšanā Katovicē, Polijā, norādījis, ka pasaule "nonākusi dziļās nepatikšanās ar klimata izmaiņām" un ka "daudziem cilvēkiem, reģioniem un pat valstīm tas jau tagad ir dzīvības un nāves jautājums."

"Mēs joprojām nedarām pietiekami, nerīkojamies pietiekami ātri, lai novērstu neatgriezenisku un katastrofisku klimata sagrāvi," sacīja Gutērrešs, uzrunājot pārstāvjus no vairāk nekā 200 valstīm, kas sapulcējušies uz ikgadējo ANO klimata samitu.

Samitā, kas turpināsies līdz 14.decembrim, pasaules līderi mēģinās atdzīvināt pirms trim gadiem panākto Parīzes klimata vienošanos, no kuras atkāpušās vairākas valstis, tostarp ASV.

Parīzes vienošanās ilglaicīgais mērķis ir samazināt siltumnīcefektu izraisošo gāzu izmešus tā, lai noturētu globālo sasilšanu krietni zemāk par diviem grādiem pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas, un vienlaikus pielikt pūliņus globālās temperatūras kāpuma ierobežošanai ar 1,5 grādiem, tādējādi pēc iespējas samazinot klimata pārmaiņu sekas.

Divi grādi ir slieksnis, kuru pārkāpjot, kā uzskata zinātnieki, globālās sasilšanas visnegatīvākās sekas kļūs nenovēršamas.

Taču eksperti prognozē, ka vidējās temperatūras pieaugums līdz 2100.gadam var pārsniegt trīs grādus pēc Celsija, un aicina valdības pielikt lielākus pūliņus klimata izmaiņu ierobežošanai, nekā tās apņēmušās līdz šim.

Gutērrešs savā atklāšanas runā uzsvēra kolektīvo saistību nozīmīgumu un norādīja, ka būtiski ir vairāk rīkoties un uzstādīt augstākus mērķus, lai novērstu globālu klimata haosu.

Viņš uzsvēra, ka situācija ir šausmīga, un "neierobežotām sarunām" vairs nav laika, norādot, ka saskaņā ar zinātnieku prognozēm globālā sasilšana līdz 2030.gadam var sasniegt 1,5 grādus pēc Celsija.

"Skaidrs, ka mēs esam novirzījušies no kursa," sacīja Gutērrešs, piebilstot, ka pasaule "nevar atļauties ciest neveiksmi Katovicē".

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu