Nīderlandes tiesa neļauj vīrietim oficiāli kļūt 20 gadus jaunākam (6)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

Nīderlandes tiesa noraidījusi pašpasludināta "pozitīvisma guru" prasību oficiāli samazināt viņa vecumu par 20 gadiem, jo īstais vecums neatspoguļojot viņa emocionālo stāvokli un sagādājot problēmas atrast darbu un mīlestību. Gadījums piesaistīja lielu mediju uzmanību visā pasaulē.

69 gadus vecais Emīls Ratelbands pagājušomēnes sāka tiesāšanos, lai viņa dzimšanas datums oficiāli tiktu mainīts no 1949.gada 11.marta uz 1969.gada 11.martu. 

"Mēs varam mainīt savu vārdu. Varam mainīt savu dzimumu. Kāpēc ne vecumu?" laikrakstam "De Telegraaf" novembrī sacīja Ratelbands.

Pirmdien tiesa ar rakstisku lēmumu noraidīja Ratelbanda prasību, norādot, ka Nīderlandes likumi piešķir tiesības un pienākumus, sasniedzot konkrētu vecumu. Kā piemēri tika minēti tiesības vēlēt un pienākums apmeklēt skolu. "Ja Ratelbanda kunga prasība tiktu apmierināta, šie vecuma nosacījumi zaudētu jēgu," teikts tiesas lēmumā.

"Ratelbanda kungam ir visas tiesības justies 20 gadus jaunākam par savu patieso vecumu un attiecīgi izturēties," norādīts tiesas paziņojumā presei. "Taču viņa dzimšanas datuma maiņa nozīmētu, ka no dzimšanas, nāves, laulību un partnerattiecību reģistriem pazūd informācija 20 gadu garumā. Tam būtu lērums nevēlamu juridisko un sociālo seku."

Lai arī sabiedrībā vērojama tendence, ka cilvēki ilgāk ir veseli un aktīvi, tas tomēr nav pietiekams iemesls, lai oficiāli mainītu cilvēka dzimšanas datumu, uzsver tiesa. Ratelbandam arī neesot izdevies pārliecināt tiesu, ka viņš saskaras ar diskrimināciju pēc vecuma - un pat gadījumā, ja tā būtu, "ir alternatīvi veidi", kā ar to cīnīties.

Ratelbands apgalvoja, ka saskaroties ar diskrimināciju vecuma dēļ, kas ierobežo viņa spēju atrast darbu un panākumus iepazīšanās aplikācijās.

"69 gadu vecumā es esmu ierobežots. Ja es būtu 49 gadus vecs, es varētu nopirkt jaunu māju, braukt ar citu mašīnu. Es varētu vairāk strādāt," viņš stāstīja žurnālistiem. "Ja aplikācijā "Tinder" norādu, ka esmu 69 gadus vecs, man neviens neatbild. Ja es būtu 49 gadus vecs un ar šādu seju, es būtu izcilā pozīcijā."

Ratelbands solīja atteikties no pensijas, ja viņam izdotos panākt oficiālu vecuma maiņu.

Ratelbands ir mediju personība un vada motivējošus kursus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu