Marihuānas “veipošana” apdullina krietni spēcīgāk nekā tās smēķēšana (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MARCEL VAN HOORN / ANP

Zinātnieki pierādījuši, ka marihuānas ieelpošana tvaika veidā sniedz krietni lielāku efektu nekā tāda paša marihuānas daudzuma izsmēķēšana.

Kā rakstīts jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “JAMA Network Open”, zinātnieki eksperimentā pārbaudīja marihuānas efektu uz cilvēka organismu tvaika un dūmu veidā. Eksperimentā piedalījās 17 brīvprātīgie, kas bija smēķējuši marihuānu pirms tam, tomēr ne pēdējo 30 dienu laikā pirms pētījuma. Sešās 8,5 stundas garās sesijās šie brīvprātīgie tika pie iespējas pamatīgi apdullināties.

Katrā sesijā dalībnieki smēķēja vai “veipoja” marihuānu, kas saturēja 0 mg, 10 mg vai 25 mg tetrahidrokanabinola (THC), kas ir primārā psihoaktīvā marihuānas sastāvdaļa. Sešu sesiju laikā visi dalībnieki abos veidos patērēja visas iespējamās THC devas, tomēr tie nezināja, kāda ir deva attiecīgajā brīdī.

Pēc tam, kad bija uzņemta attiecīgā THC deva, visiem dalībniekiem bija jāatbild uz dažādiem jautājumiem, kamēr viņi atradās tumsā, lai izvairītos no uzmanības novēršanas.

Papildus testam eksperimenta laikā dalībniekiem bija pašiem jāatbild, cik ļoti viņi ir apdulluši, kā arī tika novērots viņu asinsspiediens, sirdsdarbība un lūgts veikt dažādus uzdevumus.

Rezultātā atklājās, ka 25mg THC ieelpošana neatkarīgi no veida sniedz ļoti lielu dullumu. Pēc šāda daudzuma izsmēķēšanas divi no dalībniekiem vēma, bet viens piedzīvoja halucinācijas. Turklāt abu veidu marihuānas smēķētājiem bija paaugstināta sirdsdarbība, sausa mute, sarkanas acis, paranoja un paaugstināta ēstgriba.

Tomēr kopumā marihuānas “veipošana” bija ievērojami efektīvāka dulluma sasniegšanā.

“Marihuāna tvaika veidā tās smēķētājam sniedza ievērojami lielāku psihoaktīvo efektu nekā marihuānas parastā smēķēšana. Marihuānas “veipotāji” turklāt pieļāva divreiz vairāk kļūdu uzdevumos, kā arī piedzīvoja spēcīgākus blakusefektus,” rakstīts pētījumā.

Vienkārši sakot, marihuāna tvaika veidā padara cilvēku krietni apdullušāku nekā ierasti smēķēta marihuāna.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu