Pavļuts: Gobzems rīkojas apsteidzoši, lai novērstu uzmanību no neizbēgamā fiasko (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Apvienības "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts
Apvienības "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts Foto: Paula Čurkste/LETA

Nedēļu valdības sarunas ir noritējušas neproduktīvi un bez reāla satura, tāpēc Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems esot rīkojies apsteidzoši, lai novērstu uzmanību no neizbēgamā fiasko viņa valdības veidošanā, aģentūrai LETA sacīja partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Tā viņš komentēja Gobzema lēmumu pārtraukt sarunas par valdības veidošanu ar AP.

Pavļuts norādīja, ka šajā valdības veidošanas procesā AP ir centusies runāt par reformu jautājumiem, kā arī rast risinājumu saistībā ar domstarpībām nozīmīgās tēmās. Tomēr progresa neesot bijis un no valdības sarunu iniciatoru puses esot tikai pausts, ka viņi "pieraksta" kādu jautājumus, ko "kaut kad risinās", līdz ar to radās sajūta, ka tiek vilkts laiks, pauda politiķis.

Reizē paralēli ir dzirdēti "jocīgi pieļāvumi", ka Gobzema valdību varētu veidot ar partijas "Saskaņa" balsīm, tāpat nav zināms, cik partijas veidošot Ministru kabinetu, norādīja AP līdzpriekšsēdētājs. Līdz ar to situācija "izskatās aizdomīgi" un paspilgtina centieni politiķa valdības veidošanas procesā uzspiest partneriem konfidencialitātes līgumu, kontrolēt informācijas plūsmu, neinformēt sabiedrību un ierobežot informāciju, kas pieejama medijiem. Pavļuts norādīja, ka situācija no pirmās valdības veidošanas sarunu dienas "Attīstībai/Par!" nebija pieņemama un politiskais spēks šādā režīmā strādāt nevēlas.

Tāpat piedāvājums par slepenām valdības sēdēm ir pretrunā ar "KPV LV" pārstāvju iepriekš pausto atbalstu atklātībai un liecina par vēlmi orveliskā stila veikt informācijas kontroli. Iepriekš ticis runāts par koalīcijas padomes likvidēšanu, taču tagad no valdības veidotājiem tiek piedāvāts samērā līdzīgs sadarbības modelis, līdz ar to secināms, ka "vārdi ar darbiem neiet kopā", pauda AP politiķis. Viņš norādīja, ka "KPV LV" puses nebija izpratnes, kādas reformas jāveic un no satura viedokļa sarunas bija "nulle". Pavļuts pieļāva, ka pēc AP lēmuma jautājumu par dalību šādā valdībā atstāt iekšējās demokrātijas procesam, Gobzemam "neizturēja nervi", tāpēc arī viņš pieņēmis lēmumu par sarunu pārtraukšanu ar AP.

AP pabeigs sākto biedru aptauju par attieksmi pret sadarbošanos Gobzema valdībā, piebilda Pavļuts.

Šodien plkst.15 "Attīstībai/Par!" birojā Torņa iela 4, III-C, 101 notiks apvienības preses konference, kur piedalīsies tās līdzpriekšsēdētāji Pavļuts un Juris Pūce, lai komentētu valdības veidošanas procesu, apvienības vakardienas lēmumu un Gobzema paziņojumu, aģentūru LETA informēja politiskā spēka pārstāve Laila Spaliņa.

Kā ziņots, "KPV LV" premjera amata kandidāts Gobzems nolēmis pārtraukt sarunas par valdības veidošanu ar partiju apvienību "Attīstībai/Par" (AP), aģentūrai LETA paziņoja Gobzems.

"Ar šo paziņoju, ka no turpmākajām valdības veidošanas sarunām izslēdzu "Attīstībai/Par", kurai pielipis valdības gāzēja vīruss. Šim vīrusam jau ir recidīva raksturs un tā, acīmredzot, ir tā jaunā politika, ko partija solīja vēlētājiem," teikts Gobzema paziņojumā.

Gobzems pārmet, ka jau no paša sākuma AP esot bijusi "vēlme spēlēt tikai Edgaram Jaunupam un tā sponsoriem saprotamu spēli". "Neviena konstruktīva priekšlikuma, meli televīzijas kameru priekšā, gļēvulīgi smaidi, drosmes trūkums runāt seja un aizmuguriski kuluāru piedāvājumi vēl vakar vakarā ar mēģinājumiem izveidot (...) valdību ar Krišjāni Kariņu (JV) priekšgalā un centieniem trūkstošās balsis piepirkt no citām partijām," AP kritiku turpina Gobzems, "es ļoti ceru, ka partijas šādiem netīriem kuluāru piedāvājumiem netaisās piekrist un netaisās iet Jaunupa pavadā, akceptējot iepriekš politikā pierastu deputātu pirkšanas scenāriju."

Kā ziņots, pēc pirmdien notikušās sestās sarunas partiju pārstāvji atzina, ka tiem aizvien ir daudz neskaidrību un jautājumu saistībā ar topošo valdību, kuru Valsts prezidents uzticējis veidot "KPV LV" premjera amata kandidātam Gobzemam. Vislielākā skepse šajā jautājumā ir izskanējusi no AP pārstāvjiem. Politiķi pirmdien atturējās prognozēt, vai atvēlētajā termiņā Gobzema valdība varētu tikt izveidota, kā arī to, kuras partijas šādu valdību varētu atbalstīt.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis devis Gobzemam laiku līdz 10.decembrim, lai panāktu vienošanos par topošo valdību un tās prioritātēm. Sarunās par iespēju izveidot Gobzema valdību piedalījās viņa pārstāvētā "KPV LV", AP, JKP, VL-TB/LNNK, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kā arī JV. Visas šīs partijas paudušas, ka neredz iespēju veidot valdību ar "Saskaņu".

Kopumā parlamentā darbojas septiņas frakcijas. No "Saskaņas" Saeimā ievēlēti 23 deputāti, JKP un "KPV LV" pārstāv pa 16 deputātiem, AP un VL-TB/LNNK - pa 13, ZZS - 11, bet JV - astoņi deputāti.

Pēc Gobzema paziņojuma sagaidāms, ka sarunas par valdības veidošanu turpinās piecas partijas, kurām kopā parlamentā ir 64 balsis, tomēr JKP ir uzsvērusi, ka tai joprojām ir spēkā "sarkanā līnija" par sadarbību ar ZZS. Ja šīs "sarkanās līnijas" dēļ Gobzema valdības veidošanas sarunas pamestu JKP, tad valdības izveidei vairs nepietiek balsu, savukārt, ja no sarunām tiktu izslēgta ZZS, atlikušajām četrām partijām kopā būtu 53 balsis Saeimā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu