Tēlniece nejauši saindējas pati ar savu mākslu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zilās gliemenes
Zilās gliemenes Foto: Ingo Arndt/naturepl.com/Scanpix

Kad 2013. gadā Toronto tēlniece Džiliana Gensera (Gillian Genser) sajutās slikti, viņa vēl nezināja, ka pie vainas ir viņas pašas māksla. Tikai vēlāk izrādījās, ka mākslinieces daiļradē pēdējo 15 gadu laikā izmantotās zilo gliemeņu čaulas ir slepeni indējušas viņu.

Kāpēc tā? Gliemeņu čaulu sastāvā ir smagie metāli, to skaitā arsēns un svins, kas ilgtermiņā var pamatīgi kaitēt veselībai, rakstīts esejā, kas publicēta izdevumā “Toronto Life”.

Slimības sākumā Gensera piedzīvoja nemieru, galvassāpes un vemšanu, bet vēlāk simptomi progresēja un sieviete zaudēja dzirdi vienā ausī un piedzīvoja īslaicīgus atmiņas zudumus. Ārstiem vajadzēja divus gadus, lai noteiktu diagnozi sievietei, kas bija - saindēšanās ar smagajiem metāliem.

Gensera pati to nojauta tikai pēc ciemošanās Toronto muzejā, kur viņa aprunājās ar muzeja kuratoru, kas darbojās ar Genseras bezmugurkaulnieku mākslas izstādi. Kurators Genserai pastāstīja, ka gliemeņu čaulās var sakrāties dažādi toksīni, un tieši tas lika Genserai veikt padziļinātus gliemeņu pētījumus.

Kā iepriekš rakstīja izdevuma “Live Science” žurnālisti, ķimikālijas gliemeņu čaulā nonāk, tām filtrējot barības vielas. Gensera esejā raksta, ka gliemenes, ar kurām viņa strādā, visticamāk, nākušas no industriāli piesārņotiem ūdeņiem. 15 gados darba ar šīm čaulām viņas asinsritē sakrājās pamatīgs daudzums arsēna un svina. Viņa arī raksta, ka nekad pilnībā neatveseļosies un ar dažiem simptomiem būs jāsadzīvo visu mūžu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu