Izmantojot no līķa pārstādītu dzemdi, pirmo reizi vēsturē piedzimis bērns (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pirmo reizi pasaules vēsturē no miruša cilvēka pārstādītā dzemdē attīstījusies un piedzimusi veselīga meitenīte, vēsta izdevums “BBC”.

10 stundas ilgā transplantācija un tai sekojošā neauglības ārstēšana 2016. gadā Brazīlijā vainagojās ar panākumiem, sniedzot 32 gadus vecajai sievietei, kura piedzima bez dzemdes, iespēju beidzot kļūt par māti.

Iepriekš ir veiktas 39 veiksmīgas dzemdes transplantācijas, izmantojot dzīvu donoru, to skaitā mātes ziedoja dzemdi savām meitām. Rezultātā pasaulē nākuši 11 veselīgi mazuļi. Tomēr šis gadījums ir ļoti īpašs, jo nekad nebija izdevies veiksmīgi pārstādīt dzemdi no miruša cilvēka. Visi 10 šāda veida mēģinājumi beidzās ar spontāno abortu.

Donore šajā gadījumā bija 45 gadus veca trīs bērnu māte, kas nomira no asinsizplūduma smadzenēs. Savukārt dzemdes saņēmēja sirga ar MRKH sindromu, kas skar vienu no 4500 sievietēm. Sindroma rezultātā sievietei neattīstās dzemde.

Tomēr donores olnīcas bija pilnībā attīstījušās, tāpēc ārsti varēja izņemt olšūnas, apaugļot tās un sasaldēt. Sievietei tika doti medikamenti, kas novājināja tās imūnsistēmu, lai organisms nevarētu atgrūst jauno orgānu.

Sasniegums medicīnā

Sešas nedēļas pēc dzemdes transplantācijas sievietei sākās menstruācijas. Pēc septiņiem mēnešiem sievietei tika implantēta apaugļota olšūna, kas rezultātā noveda pie pilnīgi normālas grūtniecības, un sievietei ar ķeizargriezienu piedzima 2,5 kilogramus smags bērniņš.

Ārsti stāsta, ka tas ir ļoti plats solis uz priekšu medicīnā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu