No Temzas izvilktais skelets ar zābakiem varētu būt viduslaiku makšķernieks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Skelets tika atrasts guļam uz sāniem, tā galva bija sagriezta uz vienu pusi, bet viena roka saliekta virs galvas. Šāda poza liecina par iespējamu kritienu, tomēr, vai pirms 500 gadiem mirušais vīrs bojā gājis jauši vai nejauši, nav zināms.

Šā gada jūnijā atrastā skeleta poza nav vienīgais interesantais atklājuma aspekts, proti, daudz lielāku interesi izraisa pāris ārkārtīgi labi saglabājušos ādas zābaku, kas joprojām atradās sen bojā gājušajam vīram kājās.

Zināms, ka Temzas piekrastē relatīvi bieži tiek atrastas cilvēku mirstīgās atliekas, tomēr ne katrs līķis var lepoties ar tik retu un labi saglabājušos garo zābaku pāri kā šis eksemplārs. Zābaki ir darināti no ādas gabaliem, kas kopā sašūti ar vaskotiem diegiem.

“Āda te var ļoti labi saglabāties. Īpaši tad, ja tā atrodas kādā dobumā, kas reiz bijis pilns ar ūdeni, vai piekrastes joslā,” teica arheoloģisko izrakumu vadītāja Beta Ričardsone (Beth Richardson).

Ņemot vērā, ka skeletam trūka citu artefaktu, kas palīdzētu definēt tā dzīves laiku, pētnieki izpētīja zābakus. To stils, plakanā zole bez papēža un citas pazīmes liecina, ka zābaku īpašnieks dzīvojis 15. gadsimta beigās vai 16. gadsimta sākumā.

“Ļoti neparasti ir tas, ka mēs nekad neesam atraduši līdzīgus zābakus – vien kurpes vai puszābakus. Garie zābaki līdz celim nebija īpaši populāri viduslaikos. Ja aplūko zīmējumus no tā laika, tad šāda veida zābaki ir ļoti reti ieraugāmi,” piebilda Ričardsone.

Zābaku garums varētu liecināt, ka tie ir ūdens zābaki, tātad, iespējams, to īpašnieks darbojās tuvu upei kā ostas strādnieks vai zvejnieks. Zināms, ka tieši jūrnieki tajā laikā valkāja garos zābakus.

“Tie ir ļoti vienkārši un praktiski ikdienas zābaki, nekas grezns vai dārgs,” teica Ričardsone.

Pašlaik zābaki tiek atjaunoti, un plānots tos drīz izstādīt publiskai apskatei.

Tiesa, arī pats skelets sniedz nedaudz informācijas par šā vīra identitāti, piemēram, viņš slimojis ar kādu žokļa un locītavu kaiti, kas varētu būt radusies no smaga fiziska darba. Viņa zobos bija dziļas rievas, kas liecina par iespējamu virves pievilkšanu ar zobiem, kā to dara zvejnieki.

Tas, kā šis vīrietis nonāca līdz savai nāvei, nav zināms. Pierādījumi par slepkavību nav atrasti.

“Varbūt viņš stāvēja upē un viņu sagrāba paisums vai kāds vilnis, varbūt viņš pārkrita pāri tilta margām, bija noguris vai piedzēries. Mēs tiešām varam tikai minēt,” stāstīja Ričardsone.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu