Tramps retvīto viltus ziņu par grautiņiem Francijā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien saviem 56 miljoniem sekotāju pārpublicējis tvītu, ka vērienīgo Parīzes grautiņu dalībnieki esot skandējuši saukli "Mēs gribam Trampu". Taču šis apgalvojums ātri vien tika atspēkots, vēsta raidorganizācija "France24".

Francijā vairākas nedēļas turpinās protesti un vardarbīgi grautiņi pret akcīzes nodokļa celšanu degvielai un pieaugošo dzīves dārdzību. Taču konservatīvais studentu aktīvists Čārlijs Kērks tviterī rakstīja, ka mediji neatspoguļojot patieso situāciju Parīzes ielās. Tvītu pārpublicēja Tramps, kuram tviterī ir vairāk nekā 56 miljoni sekotāju.

"Sociālistiskajā Francijā notiek grautiņi radikālu kreiso degvielas nodokļu dēļ. Mediji to tikpat kā nepiemin. Amerika plaukst un zeļ, Eiropa deg," tvīto Kērks. "Viņi grib noslēpt vidusšķiras sacelšanos pret kulturālo marksismu. "Mēs gribam Trampu," tiek skandēts Parīzes ielās."

Lai arī Tramps regulāri sūkstās par "viltus ziņām" (parasti šo apzīmējumu attiecinot uz tādiem respektabliem medijiem kā "The New York Times" un CNN), aģentūra AFP pārbaudījusi Kērka izteikumus par Trampa atbalstītājiem Parīzes protestos un secinājusi, ka tas ir klasisks viltus ziņu paraugs. 

Kērks nav vienīgais amerikānis, kurš izplata maldinošu informāciju par to, ka Francijas protestos it kā izskanot atbalsts ASV prezidentam. Pirmdien, 3.decembrī, vairāki angļu valodā rakstoši portāli un labēji noskaņotais radio komentētājs Rašs Limbo vēstīja, ka franču protestētāji skandējot Trampu atbalstošus saukļus.

Šo viltus ziņu pirmavots ir tvitera lietotāja @jackwhite 2.decembrī publicēts video (tas pašlaik izdzēsts), kurā kāds vīrietis Trampa maskā stāv uz autobusa, kamēr apkārt esošais pūlis skandē "Mēs gribam Trampu". Taču video nebija uzņemts "dzelteno vestu" protestos un pat ne Francijā. Video tika nofilmēts Lielbritānijā notikušā protestā, kurā tika pieprasīta britu galēji labējās organizācijas Angļu aizsardzības līga kādreizējā līdera Tomija Robinsona atbrīvošanu no cietuma.

Video skaidri redzamas britu policijas formas. Citos video no protesta, kurā skanēja sauklis, redzami plakāti ar #FreeTommy un citiem uzrakstiem, kā arī Lielbritānijas karogi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu