Zelta likumi Ziemassvētku sarkanā zieda – puansetijas dzīves ilguma pagarināšanai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Katielee Arrowsmith/SWNS.com/Scanpix

Krāšņi sarkanais Ziemassvētku augs, kas jau pats par sevi ievieš svētku atmosfēru, šajā laikā ir teju vai neatņemams dekors. Tomēr puansetijas reti kad pārdzīvo Ziemassvētku laiku un jau janvāra vidū izskatās kā nabadzīgs kociņš, kas savukārt ir iemesls, kādēļ no tām ātri vien atbrīvojas. Pareizi rūpējoties par puansetijām jeb tā saucamajām Ziemassvētku zvaigznēm, tās var izdzīvot vairākus gadus un ziedēt arī nākamajos svētkos.

Puansetiju jeb Ziemassvētku zvaigznes dzimtā vieta ir Meksika, kur tās ir sastopamas visās krāsu variācijās. Kopumā Ziemassvētku zvaigznes ir 150 dažādās krāsās, sākot ar ugunīgi sarkanajām, rozā, oranžajām, beidzot ar krēmkrāsām. Šajā apgabalā puansetijas gan nav tikai Ziemassvētku augs, bet arī visai pieprasīts telpaugs, kas daudziem saistās ar leģendāro mākslinieci Frīdu Kalo. Meksikāņu gleznotāja īpaši bija iecienījusi asinssarkanās puansetijas, kuras pat iekļāva vienā no saviem ievērojamākajiem darbiem – pašportretā ar puansetiju ziediem matos.

Foto: Katielee Arrowsmith/SWNS.com/Scanpix

Par Ziemassvētku zvaigznēm ir radies maldīgs uzskats, ka to kopšana ir īpaši sarežģīta. Puansetijas nav niķīgi augi, tomēr, uzņemoties par tām rūpes, nāksies likt aiz auss šādas tādas nianses.

1. Nepārlaisti puansetijas. Tās nīkuļos gan pārlaistītā, gan sausā augsnē, tāpēc tās ir jālaista samērā maz un mēreni.

2. Uzmanīgi pārbaudi lapas – ja tās sāk kļūt dzeltenīgas vai pat krīt nost, tā ir pazīme, ka augs ir pārlaistīts. Daudzi augumīļi bieži vien pret puansetijām izturas kā pret orhidejām – tās kārtīgi aplaista vienu reizi nedēļā, tomēr šis eksotiskais augs ir pieradis pie sausa klimata, bet orhidejas mīt lietusmežos. Viegli aplaisti puansetiju ik pēc divām dienām vai arī reizi nedēļā puķupodu uz neilgu laiku iemērc ūdens bļodā tā, lai no apakšējā cauruma ūdens piekļūst auga saknēm.

3. Puansetijas mīl gaismu un siltumu. Tās droši var turēt blakus radiatoriem, taču ne vietās, kur varētu rasties caurvējš, piemēram, pie kamīna, atvērtām durvīm, loga vai gaitenī.

4. Noliec puķupodu ar puansetijām gaišās vietās – tās plauks arī uz palodzēm, taču ar noteikumu, ka logs auga tuvumā netiks atvērts.

5. Ziemassvētku laikā puansetijas ir nopērkamas pat parastos pārtikas veikalos, kur tās ir noliktas pie pašām ieejas durvīm, kas savukārt piesaista pircējus. Tomēr nemitīgā durvju virināšana, caurvējš un straujās temperatūras svārstības var sabojāt auga lapas, kā arī to padarīt nenoturīgu pret dažādām slimībām.

6. Ja ir iespējams, pirms puansetiju iegādes pārbaudi to augsni. Zemei noteikti nevajadzētu būt pārāk mitra, no podiņa nevajadzētu tecēt ūdenim, bet arī pārāk sausa augsne nebūs pārāk laba liecība par auga veselību.

7. Iegādājoties Ziemassvētku zvaigzni, pievērs uzmanību auga transportēšanai uz mājām. Kārtīgi ietin augu maisā vai papīrā, lai to pasargātu no krasām temperatūras maiņām un vēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu