ASV atvadās no Džordža Buša vecākā

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

ASV šonedēļ notiek publiska atvadīšanās no eksprezidenta Džordža Buša vecākā. Otrdien ASV 41. prezidenta zārks tika novietots ASV Kapitolijā, kur to varēja apskatīt ikviens, bet trešdien Vašingtonas katedrālē notiks atvadu ceremonija ar ASV un citu pasaules valstu augstāko amatpersonu piedalīšanos.

Ceremonijā runu teiks Buša vecākā dēls, ASV 43. prezidents Džordžs V. Bušs.

Bušu vecāko apglabās Teksasas štatā līdzās sievai Barbarai Bušai, kura aizgāja mūžībā šā gada aprīlī.

Bēru ceremonijā Vašingtonas Nacionālajā katedrālē ieradīsies pašreizējais ASV prezidents Donalds Tramps, kā arī viņa priekšgājēji - Baraks Obama, Bils Klintons un Džimijs Kārters.

Viesu vidū būs arī Velsas princis Čārlzs, Vācijas kanclere Angela Merkele un Jordānijas karalis Abdulla II Hašimīts, kā arī Džons Meidžors - Lielbritānijas premjers Buša vecākā prezidentūras laikā.

Trešdiena ASV pasludināta par nacionālo sēru dienu. Slēgtas vairākas valdības iestādes un biržas.

Bušs kalpoja valstij jau no Otrā pasaules kara laika, kad viņš bija kara lidotājs, veica 58 kaujas lidojumus un tika notriekts virs Klusā okeāna.

Bušs nomira piektdien 94 gadu vecumā. Viņš bija ASV prezidents no 1989. līdz 1993. gadam.

Pašreizējais ASV prezidents Tramps savulaik ķīvējies ar Bušu ģimeni, taču uz Buša vecākā bērēm ieradīsies. Bušs vecākais atzinis, ka 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās balsoja par Trampa sāncensi, demokrātu kandidāti Hilariju Klintoni, lai gan pats bija republikānis un 1992. gada vēlēšanās zaudēja viņas vīram Bilam Klintonam.

"Svarīgi, lai mūsu prezidenti izrāda cieņu viens otram. Es priecājos, ka prezidents Tramps būs tur," par ceremoniju sacīja Buša vecākā bijušais preses sekretārs Mārlins Ficvoters.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu