VK: lēmumu par Saeimas tēriņu revīziju var pieņemt tikai parlaments

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Ābele, Saeima

Lēmumu par Saeimas tēriņu revīziju var pieņemt tikai parlaments, trešdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē atzina Valsts kontroles vadītāja Elita Krūmiņa.

Trešdien Saeimas komisija iepazinās ar Valsts kontroles darbības specifiku un stratēģiju, tomēr sēdes laikā tika skarts arī jautājums par Saeimas tēriņu revīziju. Patlaban Saeima nav Valsts kontroles revidējamo iestāžu sarakstā.

Krūmiņa informēja deputātus, ka Valsts kontrolei patlaban nav likuma pilnvarojuma veikt revīziju Saeimā, bet, lai situāciju mainītu, Saeimai būtu jālemj par attiecīgu uzdevumu Valsts kontrolei.

Valsts kontroliere stāstīja, ka Eiropas Savienības dalībvalstu revīzijas iestādēs ir atšķirīga prakse attiecībā uz savas valsts parlamenta auditēšanu. Krūmiņa minēja piemērus, ka tādās valstīs kā Dānija, Somija un Beļģija revīzijas iestādes neveic parlamenta auditu, ierobežots mandāts veikt revīziju ir Francijā, Bulgārijā un Grieķijā, bet parlamenta audits tiek veikts Spānijā, Vācijā un Polijā.

Pēc Krūmiņas teiktā, Latvijas gadījumā Valsts kontrolei ir jābūt neatkarīgai no revidējamās iestādes, tāpēc viņa ieteica apsvērt iespēju Saeimas tēriņu revīzijai piesaistīt neatkarīgu zvērinātu revidentu.

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija šodien tikai uzklausīja valsts kontrolieres sniegto informāciju, bet konkrētu nostāju minētajā jautājumā nepauda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu