Gobzema izredzes izveidot valdību atkarīgas no vienošanās ar JKP par ZZS (14)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Premjera amata kandidāta Alda Gobzema (KPV LV) izredzes izveidot valdību atkarīgas no vienošanās ar Jauno konservatīvo partiju (JKP) par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) dalību valdībā.

Lai arī trešdien bija paredzētas visu piecu partiju - "KPV LV", JKP, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), ZZS un "Jaunās Vienotības" (JV) - kopīgās sarunas, tomēr tās tika atliktas. Gobzems norādīja, ka turpinās partiju neformālās sarunas.

Neoficiālās sarunās partijas uzsver, ka Gobzema izredzes lielā mērā atkarīgas no tā, vai JKP turpinās dalību sarunās par valdības izveidi un rezultātā atbalstīs tās apstiprināšanu. JKP varētu nevēlēties izstāties no sarunām, ņemot vērā, ka "KPV LV" iepriekš atbalstīja JKP centienus izveidot valdību. Tomēr, ņemot vērā JKP "sarkanās līnijas" pret ZZS, šis politiskais spēks varētu mudināt no sarunām izslēgt ZZS.

ZZS gan ir vienīgā partija, kas pauda atbalstu Gobzema valdībai un piedāvātajam Ministru kabineta sastāvam. Līdz ar to iespējas izveidot šo valdību lielā mērā ir atkarīgas no JKP un Gobzema lēmumiem.

Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars trešdien pēc partijas valdes un frakcijas sēdes pauda, ka valdībai jābūt stabilai un rīcībspējīgai. Ja koalīciju veidotu tās piecas partijas, kas pašlaik piedalās sarunās, tad var turpināt diskusiju gan par deklarāciju, gan atbildības sfēru sadali, uzskata VL-TB/LNNK politiķi. Šajā situācijā ir labas iespējas nonākt pie pozitīva risinājuma, piebilda Dzintars.

Tātad JKP izstāšanās no sarunām vai ZZS izslēgšana varētu rezultēties arī ar VL-TB/LNNK lemšanu par to, vai neizstāties no sarunām. Tas savukārt varētu nozīmēt nepieciešamā atbalsta trūkumu Gobzema valdībai.

Kā ziņots, "KPV LV" premjera amata kandidāts Gobzems solīja, ka līdz Saeimas sēdei tiks sagatavota arī valdības deklarācija un jaunās valdības ieceru finansiālais izvērtējums pat tad, ja Finanšu ministrijas darbiniekiem nāksies strādāt pa nakti.

Gobzems otrdien nāca klajā ar potenciālā valdības sastāva sākotnējo variantu, visvairāk ministru posteņus piedāvājot JKP, kurai būtu jāpārkāpj pašas noteiktā "sarkanā līnija" un valdībā jāsastrādājas ar ZZS.

Tāpat otrdien premjera amata kandidāts paziņoja, ka ir nolēmis pārtraukt sarunas par valdības veidošanu ar "Attīstībai/Par!" (AP). Līdz ar to sarunas turpina pieci politiskie spēki - "KPV LV", ZZS, JKP, VL-TB/LNNK un JV.

Valsts prezidents devis Gobzemam laiku līdz 10.decembrim, lai panāktu vienošanos par topošo valdību un tās prioritātēm.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu