Vai jāatklāj honorāru lielumi, ja maksāts no valsts budžeta? (14)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Koncerts “Mīlestības vārdā. 18+”.Pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas
Koncerts “Mīlestības vārdā. 18+”.Pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

LTV raidījumā "Tiešā runa" trešdien bija pulcējušies nozares eksperti, kultūras ministre Dace Melbārde, lai spriestu par to, vai jāatklāj honorāru lielumi, ja maksāts tiek no valsts budžeta. Vairāki eksperti diskusijas laikā atzina, ka pašlaik ir problēmas, kuras nepieciešams risināt, jāstrādā, lai sabiedrībai būtu lielāka izpratne par to, kā tiek tērēti valsts budžeta līdzekļi.

Pasākumu producents Juris Millers diskusijā teica, ka negribētu, lai diskusija pavēršas pret kādu mākslinieku vai mūziķi. viņi šai spēlē ir tikai bandinieki.

Nepieciešams runāt par sistēmu, kurā nepieciešamas kvalitatīvas reformas, piebilda Millers.

"Brīdī, kad tiek tērēta sabiedrības nauda, vispār nevajadzētu būt diskusijai, vai informācija ir publicējama," skaidroja Millers.

Savukārt Saeimas deputāte Inese Voika (Attīstībai/Par) diskusijas laikā pauda uzskatu, ka koncerts, kā arī citi simtgades pasākumi, liecina par to, ka nepieciešams mācīties plānot labāk.

Savukārt kultūras ministre Dace Melbārde, komentējot “Mīlestības vārdā. 18+”, teica, ka nekad šāds koncerts netiek uzreiz finansēts, tiek veikta salīdzinošā analīze ar līdzīgu pasākumu izmaksām.  

Viņa arī norādīja, ka visas veiktās darbības attiecībā uz koncertu atbilst likumā noteiktajam.

Voika norādīja, ka pašlaik ir situācijas, kad Valsts kontrolei "atskaitās", bet par sabiedrību aizmirst. "Ceru, ka laika gaitā tas tiks mainīts," pauda Voika.

Millers norādīja, ka no šādas informācijas publicēšanas nav jābaidās - pašlaik ir redzams, cik saņem kultūras ministre, ierēdņi. Tāpēc nepieciešams tiekties, lai sabiedrībai tiek sniegta informācija, kā tiek tērēta nodokļu nauda.

Melbārde akcentēja, ka saistībā ar publiskajiem iepirkumiem iestāžu mājaslapās jābūt publicētai informācijai.

TVNET jau vēstīja, ka virsdiriģenti par darbu XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkos vidēji saņēma 500 eiro, bet deju virsvadītāji - 550 eiro par vienu deju. Tikmēr pretrunīgi vērtētajai dziedātājai Evijai Vēberei par divu dziesmu nodziedāšanu samaksāti 666 eiro, bet izpildproducents Jānis Šipkēvics autoratlīdzībās saņēmis vairāk nekā 17 tūkstošus eiro.

Svētku kopkora virsdiriģentu un deju virsvadītāju atlīdzība tika noteikta autoratlīdzības līgumā, izvērtējot katra konkrētā mākslinieka pieredzi darbā ar mērķauditoriju, reputāciju un atlīdzības apmēru citos līdzīgos kultūras pasākumos.

Saskaņā ar noslēgtajiem autoratlīdzības līgumiem virsdiriģenti vidēji saņēma 500 eiro pirms nodokļu nomaksas, ieskaitot darbu mēģinājumos visā svētku norises laikā, ģenerālmēģinājumā un noslēguma koncertā Mežaparka Lielajā estrādē.

Savukārt deju virsvadītāji saskaņā ar noslēgto autorlīgumu saņēma 550 eiro pirms nodokļu nomaksas par vienu deju, ieskaitot laukuma zīmējuma sagatavošanu, darbu deju zīmējumu apguves divu dienu seminārā deju kolektīvu pedagogiem un lielinscenējumu kopmēģinājumos, ģenerālmēģinājumā un trīs koncertos Daugavas stadionā.

Vienlaikus par simtgades koncertu “Mīlestības vārdā. 18+”, kas notika 19.novembra vakarā pie Gaismas pils, šā koncerta izpildproducents Jānis Šipkēvics autoratlīdzībās saņēmis vairāk nekā 17 tūkstošus eiro, videografiku autors Gatis Mūrnieks ap 6400 eiro, Reinis Sējāns – ap 5800 eiro, liecina LTV raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” publiskotā informācija no pašas Kultūras ministrijas mājaslapas, kas pēc lielās intereses par šā pasākuma izmaksām no tās tika izņemta.

Plaši apspriestā jaunā izpildītāja Evija Vēbere par divu dziesmu izpildījumu saņēmusi 666 eiro, bet, piemēram, grupas "Prāta vētra" dalībnieks Renārs Kaupers – 1000 eiro.

Savukārt Jānis Jubalts, arī no "Prāta vētras", kurš arī uzstājās šajā koncertā, raidījumam norādīja, ka autoratlīdzību nav saņēmis vispār, jo uzstājies draugu aicināts.

Līdzās pašiem māksliniekiem par šo koncertu naudu saņēmuši virkne citu cilvēku, piemēram, par koncerta norises virsuzraudzību Eva Juhņēviča – 3200 eiro, kā arī koncerta eksperts un konsultants Ģirts Krastiņš – 3520 eiro par producēšanas dokumentu izstrādi.

Kopējās autoratlīdzību summas pārsniegušas 57 tūkstošus eiro, un jāatzīmē, ka nekāds konkurss par šā koncerta producēšanu nav bijis rīkots. Mākslinieku izvēle un autoratlīdzību lielums bijis Jāņa Šipkēvica ziņā.

Kultūras ministrija norādīja, ka koncerts apstiprināts svētku radošajā padomē, kurā, jānorāda, līdz pasūtījuma iegūšanas brīdim vienīgais pārstāvētais mūziķis bijis pats Jānis Šipkēvics.

Līdzās šiem – autoratlīdzību izdevumiem - par paša koncerta tehnisko nodrošinājumu (skatuve, skaņa, gaismas) no valsts budžeta tika iztērēti 180 tūkstoši eiro.

Šo pasūtījumu konkursa kārtībā bija ieguvusi firma “Ideju institūts”.

Izmaksātās summas jau radījušas sašutumu sociālo tīklu lietotāju vidū.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu