"Gaismas pilī" atklāj Ulda Rudaka izveidoto pašmāju albumu top 100 izstādi (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Izstādes "Zibens pa dibenu" atklāšana (Uldis Rudaks)
Izstādes "Zibens pa dibenu" atklāšana (Uldis Rudaks) Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) audiovizuālajā lasītavā ceturtdien, 13. decembrī atklāta latviešu populārajai mūzikai veltīta izstāde "Zibens pa dibenu: 100 labākie latviešu mūzikas albumi". Izstādē apkopoti mūzikas žurnālista, kritiķa un dīdžeja Ulda Rudaka izvēlēti, viņaprāt, labākie latviešu mūzikas albumi. Aplūko foto!

Izstādes veidošanā par pamatu ņemts Rudaka "Radio NABA" raidījums "Zibens pa dibenu", kurā sarunās ar mūziķiem klausītāji ikreiz tiek iepazīstināti ar kādu no latviešu mūzikas albumiem.

Izstādes "Zibens pa dibenu" atklāšana
Izstādes "Zibens pa dibenu" atklāšana Foto: Jānis Škapars/TVNET

Albumos pārstāvēti dažādi populārās mūzikas žanri un stili ar plašu hronoloģisko tvērumu - sākot no 1960. gadu beigām, Imanta Kalniņa un Raimonda Paula agrīnajiem mūzikas ierakstiem un beidzot ar tikko, 2018. gada novembrī izdoto "Dzelteno pastnieku" jauno plati. Izstādē apskatāmi skaņu ieraksti dažādos formātos: skaņuplates, audio kasetes, kompaktdiski, digitāli izdotie ieraksti, kā arī nodrošināta iespēja tos noklausīties, ekspozīciju aprakstīja Zilberts.

Izstādes "Zibens pa dibenu" atklāšana
Izstādes "Zibens pa dibenu" atklāšana Foto: Jānis Škapars/TVNET

Lielākā daļa izstādē izvietoto albumu ir no LNB Audiovizuālās lasītavas krājuma, bet daļa ir arī no privātajām kolekcijām.

Atklāšanas pasākumā notika arī saruna par latviešu populārās mūzikas ierakstu vēsturi no 20. gadsimta 60. gadiem. 

Rudaks ir ilggadējs laikraksta "Diena" mūzikas žurnālists, kritiķis, kā arī Latvijā atpazīstams dīdžejs. Publicējis grāmatu "Rokupācija: latviešu rokmūzikas vēsture" (2008) un daudzus rakstus, tai skaitā mūzikas albumu recenzijas un intervijas dažādos preses izdevumos un internetā.

Foto: Izstādes "Zibens pa dibenu" atklāšana.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu