"Jelgava ‘94" režisors Ābele debitē ar filmu "7 miljardi gadu pirms pasaules gala"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
“7 miljardi gadu pirms pasaules gala”
“7 miljardi gadu pirms pasaules gala” Foto: kadrs no filmas

Francijas pilsētā Eksānprovānsā festivāla "Tous Courts" ietvaros 5. decembrī Francijas pirmizrādi piedzīvoja režisora Jāņa Ābeles debijas pilnmetrāžas spēlfilma “7 miljardi gadu pirms pasaules gala”. Filma ir Latvijas un Francijas kopprojekts, un trešā daļa no stāsta ir filmēta un risinās Francijas dienvidos, Marseļā. 1. februārī Jāņa Ābeles filma startēs Latvijas kinorepertuārā.

Latvijā plašākai publikai Jānis Ābele ir pazīstams kā topošās spēlfilmas "Jelgava ‘94" režisors (pirmizrāde gaidāma 2019. gadā), tomēr starptautisku atzinību ieguvis jau ar Latvijas Kultūras akadēmijas filmu režijas maģistra diplomdarbu, spēles īsfilmu "Augstāk par zemi" (2015).

Filmas "7 miljardi gadu pirms pasaules gala" starptautiskās pirmizrādes vieta nav nejauša – gan tāpēc, ka Eksānprovānsa atrodas netālu no Marseļas un pirmizrāde varēja notikt ar filmas radošās komandas Francijas puses līdzdalību, gan tāpēc, ka pirms trim gadiem tieši šī festivāla konkursa programmā īsfilma "Augstāk par zemi" ieguva galveno balvu. Balvā saņemtais atbalsts filmas tehniskajam nodrošinājumam ļāva uzsākt darbu pie pilnmetrāžas debijas "7 miljardi gadu pirms pasaules gala", kas turpina īsfilmā "Augstāk par zemi" aizsāktās pārdomas par mūžsenu tēmu – jaunību un mīlestību. Ar mistikas noskaņu apvītā un jutekliskā mīlas stāsta galvenie iedvesmas avoti ir franču kino jaunais vilnis un Francijas kino kopumā.

Latvijā filma "7 miljardi gadu pirms pasaules gala" līdz šim tikusi izrādīta vienā izpārdotā seansā Rīgas Starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) 2018. gada konkursa programmā; filma saņēma festivāla īpašo skatītāju simpātiju balvu. Ar 2019. gada 1. februāri Jāņa Ābeles debijas filma startēs arī Latvijas kinoteātru repertuārā.

Galvenajās lomās ir divi jaunie Latvijas aktieri Raimonds Celms (Latvijas Nacionālais teātris) un Jana Herbsta (Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris); abi jau uz teātra skatuvēm iemantojuši skatītāju mīlestību. 

Par filmu

Filma stāsta par diviem latviešu jauniešiem, kuri sastopas Francijas dienvidos. Viņš studē restaurāciju, viņa jau sen apmetusies uz dzīvi Marseļā, strādā frizētavā un… ir pārsteidzoši līdzīga tēlam, ko puisis atsedz kādas baznīcas altārgleznas apakšslānī. Pēc īsā romāna Francijā Leo atgriežas Latvijā, kur jau atkal pēc brīža satiks Annu – viņa ir atgriezusies, par spīti sarežģītām attiecībām ar Rīgu. Abu mīlestība uzplaukst, tomēr – jo tuvāk viņi viens otru pielaiž, jo Anna šķiet neaizsniedzamāka. 

Jāņa Ābeles debijas spēlfilma pārstāv Latvijas kino ne pārāk bieži sastopamo melodrāmas jeb, kā to dēvē pats režisors, mīlas drāmas žanru. Tāpēc viena no nākamgad iecerētajām filmas izplatīšanas formām ir Valentīndienas speciālseansi Latvijas novados, kas tiek apzināti ar Latvijas Kinematogrāfistu savienības palīdzību.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu