Parīze gatavojas jauniem protestiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Francijā protestos piedalās arī neatliekamās palīdzības dienests
Francijā protestos piedalās arī neatliekamās palīdzības dienests Foto: AFP/SCANPIX

Francijas galvaspilsēta Parīze šodien atrodas ārkārtas stāvoklī, kaut arī oficiāli tas nav izsludināts. „Dzelteno vestu” kustība gatavojas kārtējam uzbrukumam Elizejas pilij un protestos pret prezidenta Emanuela Makrona politiku grasās piedalīties gan galēji labējie, gan arī galēji kreisie aktīvisti. Francijas policija rēķinās ar pamatīgiem grautiņiem, tādēļ ir slēgti tūristu iecienītākie Parīzes objekti, to skaitā Eifeļtornis, Triumfa arka, Luvra un citas ārzemnieku vidū populāras apskates vietas.

Šī būs jau otrā adventes nedēļas nogale, ko Parīze faktiski aizvada ārkārtas stāvoklī. Francijas iekšlietu ministrs Kristofs Kastanērs jau piektdien brīdināja, ka demonstrantu vidū var iefiltrēties aptuveni 1000 ārkārtīgi vardarbīgas personas. Iepriekšējās trīs nedēļas, pēc viņa teiktā, Francijā ir „pamodinājušas monstru”.

Daži demonstranti jau ir piedraudējuši, ka šodien grasās ieņemt Elizejas pili, tādēļ pastiprināta apsardze norīkota arī pie Francijas prezidenta rezidences. Kopumā par kārtību Parīzē šodien rūpēsies vismaz 8000 policistu, bet visā Francijā - 89 000 kārtības sargu.

Piektdien Francijā turpinājās skolēnu protesti, bet iekšlietu ministrs Kristofs Kastanērs izpelnījies skarbu sabiedrības nosodījumu par policijas rīcību, noliekot uz ceļiem 155 skolēnus un liekot viņiem rokas turēt aiz galvas. Daļēji vardarbīgos protestos vakar Francijā bija iesaistītas aptuveni 300 skolas.

Kaut arī Francijas valdība jau ir piekāpusies vairākām "Dzelteno vestu" kustības prasībām un izsludinājusi degvielas akcīzes nodokļa nepaaugstināšanas moratoriju, protestētāji pieprasa arī tālākus soļus, to skaitā pensiju palielināšanu un nodokļu samazināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu