Francijā "dzelteno vestu" protestos 135 ievainotie un gandrīz 1400 aizturētie (9)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Dzelteno vestu" protesti Parīzē.
"Dzelteno vestu" protesti Parīzē. Foto: EPA/Scanpix

"Dzelteno vestu" kustības organizēto protestu laikā visā Francijā sestdien aizturēti 1385 cilvēki, paziņojis iekšlietu ministrs Kristofs Kastanērs. Kopumā demonstrācijās piedalījušies 125 000 cilvēku, tostarp 10 000 - Parīzē, piebilda Kastanērs.

Pagājušā nedēļā, kad Francijas galvaspilsēta pieredzēja daudz lielākus grautiņus un vardarbību, protestos saskaņā ar varasiestāžu aplēsēm visā valstī piedalījās 136 000 cilvēku, bet Parīzē - 5500.

Kastanērs pavēstīja, ka policijas un demonstrantu sadursmēs ievainojumus sestdien guvuši 118 protestētāji un 17 drošības spēku pārstāvji.

Savukārt pagājušajā sestdienā cieta 220 demonstranti un 284 kārtības sargi.

"Vardarbības eskalācija ir apturēta, " paziņoja ministrs. "Taču tā saglabājas līmenī, (..) kas ir pilnīgi nepieņemams."

Iepriekš iekšlietu ministra vietnieks Lorāns Nuness paziņoja, ka saskaņā ar varasiestāžu aplēsēm "dzelteno vestu" protestos visā Francijā sestdien iesaistījies 31 000 cilvēku, no kuriem 700 aizturēti.

Protestētāju skaitu Parīzes ielās viņš novērtēja ar 8000.

Daudzi cilvēki tika aizturēti jau dzelzceļa stacijās, ja pie viņiem tika atrasti priekšmeti, kurus iespējams izmantot kā ieročus, piemēram, āmuri vai beisbola nūjas.

Policija stacijās cilvēkiem konfiscēja arī medicīniskās maskas un aizsargbrilles, jo tās protestētāji pielieto, lai aizsargātos no asaru gāzes.

Tiek ziņots, ka policija individuālās aizsardzības līdzekļus atņemot arī žurnālistiem.

Trim aģentūra AP reportieriem policisti konfiscējuši gāzmaskas un aizsargbrilles, lai gan viņiem bijušas varasiestāžu izsniegtās preses kartes.

No provincēm saņemtas ziņas, ka policija citviet Francijā liegusi uz Parīzi ejošajos vilcienos iekāpt cilvēkiem dzeltenajās atstarojošajās vestēs, kas kļuvušas par jaunās protestu kustības simbolu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu