No nevainīga botulīna līdz sejas izķēmojumiem un pat abpusējam aklumam

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Latvijas Estētiskās medicīnas asociācija brīdina par draudiem, veicot skaistuma injekcijas pie nesertificētiem speciālistiem. Pēdējā laikā arvien vairāk dzirdam par “speciālistiem”, kas bez atbilstošas kvalifikācijas veic dažādas skaistuma injekcijas, piemēram, manikīra kabinetos, frizētavās u.c. Nereti pēc šīm procedūrām pacients saskaras ar komplikācijām, kas ietekmē ne tikai ārējo izskatu, bet arī veselību. Šā iemesla dēļ Latvijas Estētiskās medicīnas asociācija ir izveidojusi sarakstu ar ārstiem, kuri ir izgājuši atbilstošo sertifikācijas procesu un pie kuriem skaistuma injekcijas veikt ir droši.

Latvijas Estētiskās medicīnas asociācijas primārais mērķis jau kopš tās dibināšanas brīža ir izglītot sabiedrību par visiem ar estētisko medicīnu saistītajiem jautājumiem, aizsargājot pacientu un asociācijas biedru intereses, kā arī panākot augstu drošības līmeni estētiskās medicīnas lietojumā, kas Latvijā un arī citviet pasaulē vienmēr ir izraisījis plašas sabiedrības diskusijas.

Neprofesionāli veiktas injekcijas var novest pie ķermeņa daļu atrofijas, akluma vai pat nāves.

Tādēļ asociācija rūpējas par estētiskajā medicīnā praktizējošo speciālistu apmācību koordinēšanu un sertificēto ārstu apvienošanu. Lai rūpētos par jomas sakārtotību un mazinātu neprofesionālu pieeju estētiskajai medicīnai, šobrīd asociācijas komisija ir izveidojusi vienotu sertificēto ārstu sarakstu, ar ko iespējams iepazīties mājaslapā www.lema.lv, tādējādi pārliecinoties par katra speciālista kompetenci. Vidēji Latvijā gada laikā sertifikātus saņem 100 nozares pārstāvji.

Latvijas Estētiskās Medicīnas asociācijas priekšsēdētājs Dr. Valdis Ģīlis iezīmēja jomas attīstību Eiropas līmenī: “Estētiskajai medicīnai pēdējo gadu laikā aizvien straujāk attīstoties,

visā pasaulē šajā jomā ir radies diezgan liels haoss, ko nekontrolē nekādas reglamentācijas, taču vismaz Eiropas līmenī šobrīd jūtama aizvien lielāka iniciatīva to sakārtot un aizsargāt pacientus no nepareizas botulīna lietošanas, kas var izraisīt smagas sekas.

Foto: Publicitātes foto

Arī šai nozarei ir savas ēnas puses, tāpēc pamatvērtības, uz kurām mēs balstām asociācijas darbību, lai no nevēlama iznākuma izvairītos, ir kvalificēti speciālisti, kas strādā ar kvalitatīviem produktiem atbilstošās klīnikās, informēti pacienti, aprūpe komplikāciju gadījumā, kā arī sertificēto speciālistu apdrošināšana. Varbūt pēc pāris gadiem mēs nonāksim līdz tam, ka estētiskās medicīnas speciālisti būs atsevišķa specialitāte, taču pagaidām mēs vēl esam tikai ceļa pašā sākumā,” komentē Dr. Valdis Ģīlis.

Pieredze atklāj šokējošas sekas

Latvijas Plastikas ķirurgu asociācijas prezidents Dr. med. Jānis Ģīlis min estētiskās medicīnas ēnas puses – nekvalificētu speciālistu darba izraisītajām komplikācijas, demonstrējot reālus piemērus, ar ko saskāries 33 savas profesionālās darbības gados. “Katra pacienta gadījums ir individuāls, bet lielāko daļu kosmētisko defektu iespējams labot ar injekciju vai ķirurģiskās iejaukšanās palīdzību.

Foto: Publicitātes foto

Biežākie gadījumi, kad pacienti vēršas pēc palīdzības, ir sejas izķēmojumi, inficētas rētas un pat abpusējs aklums, ko izraisa neprofesionāli veiktu injekciju paralizētie muskuļi un nervi.

Botulīna injekciju radītās komplikācijas, par laimi, ir pārejošas. Svarīgi norādīt, ka gala pakalpojuma cenu sastāda ne tikai speciālista alga un produkta cena, bet arī virkne papildu izmaksu, ir skaidrs, ka botulīna injekcijas nevar būt lēts pakalpojums.

Savukārt, ja komplikācijas ir radušās filleru vai nepareizi veiktu adatas dūrienu rezultātā, cilvēks uz mūžu var palikt ar dažādām ķermeņa kroplībām vai pat nomirt.

Ir nepieciešams ilgs laiks, lai novērstu šādas sekas, tāpēc ir svarīgi zināt cilvēka anatomiju un nepaļauties uz “speciālistiem”, kas piedāvā aizdomīgi lētu cenu.”

Kosmētiķi - uzticības persona

Latvijas Ārstu kosmetologu asociācijas prezidente Dr. Inārā Stepanova: “Latvijas sabiedrība aizvien līdz galam neatšķir visus speciālistus – ārstus, dermatologus, estētikas speciālistus kosmētiķus un kosmetologus – kas nodarbojas ar skaistumkopšanu. Bieži vien kosmētiķi klientiem ir kā uzticības persona, kam tie uztic ne tikai savu skaistumu un veselību, bet arī dzīvību,

tāpēc ir svarīgi vērsties pie kosmētiķiem ar profesionālu trešā un ceturtā līmeņa izglītību.

Arī katra speciālista kompetences sfēras mūsdienās ir stingri norobežotas ar konkrētiem nolikumiem un standartiem, kas skaidri norāda, ko katrs no viņiem drīkst vai nedrīkst darīt savas kompetences ietvaros, bet arī klientam ir būtiski šajā nebūt ne vienkāršajā jomā orientēties, lai nenāktos apjukt un riskēt ar savu veselību.”

Botulīns nav tik melns kā mālē

Latvijas Estētiskās Medicīnas asociācijas valdes locekle Dr. med. Kristīne Azarjana pievēršas biežāk uzdotajiem praktiskas dabas jautājumiem par botulīna injekcijām, kas pacientiem nereti rodas pirms procedūras veikšanas. “Ar botulīna toksīnu saistās ļoti daudz mītu un bažu, taču tām nav pamata.

Foto: Publicitātes foto

Vēsturiski tā ir diezgan sena viela, kas uz kādu laiku atslēdz muskuļu darbību, bloķējot nervu impulsus. Šis process ir absolūti atgriezenisks, tāpēc tā ir metode, ko estētiskajā medicīnā izmanto visbiežāk, taču devas ir tik mazas, ka tās veselībai nekādu kaitējumu nenodara.

Botulīna toksīns no organisma tiek izvadīts caur aknām. Arī injicēšanas process ir ātrs, tas pacientiem nerada jūtamu diskomfortu, un šīs vielas klātbūtne organismā neizraisa atkarību, kā arī neietekmē ādas kvalitāti. Uzreiz pēc veiktās procedūras var būt manāms neliels apsārtums un tūska, taču tas neliedz pacientam jau uzreiz pēc tam atgriezties savās ikdienas gaitās. Katrs pacients ir citāds, tāpat kā gūtais efekts un vecums, kurā nepieciešamas kosmētiskas korekcijas, bet vidēji botulīna radītais efekts turas līdz sešiem mēnešiem, līdz ar to injekcijas būtu vēlams atkārtot divas reizes gadā, taču visas estētiskās medicīnas metodes savā starpā var kombinēt, lai sasniegtu maksimāli labāku efektu.”

Lai atbildētu uz populārākajiem sabiedrības un mediju jautājumiem, Latvijas Estētiskās medicīnas asociācija aicināja medijus un sabiedrības dāmas uz tikšanos, kurā runāja gan par jauno speciālistu sarakstu, gan atbildēja uz aktuālajiem jautājumiem par ādas kvalitāti pēc preparāta iedarbības beigām, tā izraisīto pieradumu, blaknēm, organisma antivielu veidošanos, efektivitāti ilgtermiņā, botulīna alternatīvām metodēm sejas krunku likvidēšanā, pacienta vecuma ietekmi uz sniegto rezultātu, kontrindikācijām, jomas speciālistu veiktā darba pārbaudi un stingrākām kontrolēm, Veselības inspekcijas iesaisti, sabiedrības izglītošanu, kā arī pozitīviem piemēriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu