Pacientei ar transplantātu no pašas kājas atjauno balss saišu funkcijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

​Aizvadītajā nedēļā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā kādai aptuveni 50 gadus vecai pacientei ar onkoloģisku saslimšanu tika veikta Eiropā unikāla operācija, lai atjaunotu balss saišu funkcijas, izmantojot transplantātu no pašas pacientes kājas, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Sievietei šā gada martā Latvijas Onkoloģijas centrā tika veikta ķirurģiska operācija, lai radikāli izņemtu vairogdziedzera audzēju, to bija iespējams izdarīt, tikai iekļaujot nervu, kas nodrošina balss saišu funkciju. Pēc smagās operācijas pacientei attīstījās smakšanas epizodes, kas būtiski pasliktināja viņas dzīves kvalitāti, proti, sieviete nedrīkstēja ne sportot, ne veikt kādas citas fiziskās aktivitātes, kas prasa pastiprinātu piepūli un attiecīgi arī intensīvāku elpošanu.

Potetinova norādīja, ka operācija balss saišu funkcijas atjaunošanai ilga piecas stundas. Tajā Latvijas Onkoloģijas centra Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas otorinolaringologi Romāns Dzalbs un Elza Rāte sadarbībā ar mikroķirurgiem Jāni Zariņu un Kalvi Pastaru, izmantojot apasiņotu nerva transplantātu no pašas pacientes kājas, veica operāciju, lai likvidētu esošo nerva defektu un atjaunotu balss saišu funkciju, nodrošinot nervu impulsu plūsmu uz paralizētajiem muskuļiem. Pacientes ārstēšanā piedalījās arī anesteziologs Jevgēnijs Stepanovs un reanimatologu komanda Dainas Rožkalnes vadībā.

Lai veiktu šādas sarežģītības pakāpes operācijas, nepieciešama multidisciplināras ārstu komandas sadarbība, kas līdz šim ļāvusi veikt virkni īpaši sarežģītu, Latvijas un Baltijas mērogā unikālu operāciju, tostarp onkoloģijā, ne tikai pagarinot ar vēzi slimojošo pacientu dzīves ilgumu, bet uzlabojot arī viņu dzīves kvalitāti un pasargājot no smagas invaliditātes.

Slimnīcas pārstāve informēja, ka patlaban paciente no Intensīvās terapijas klīnikas pārvesta tālākai ārstēšanai nodaļā. Viņas stāvoklis ir stabils un pēcoperācijas periods norit kā plānots.

Ārsti gan norāda, ka nerva funkcijas atjaunošanās prasīs vairākus mēnešus, tomēr perspektīvā tas ievērojami paaugstinās pacientes dzīves kvalitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu