Vējonis atsauks Gobzema nomināciju (61)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Raimonds Vējonis pēc tikšanās ar Aldi Gobzemu (KPV LV) nolēmis Gobzemu atsaukt no valdības veidošanas procesa.

Vējonis pēc tikšanās ar Gobzemu žurnālistiem sacīja, ka sagatavos rīkojumu par nominācijas atsaukšanu, kā arī sāks konsultācijas ar partijām.

Kā skaidroja Valsts prezidents, tikšanās laikā kopīgi secināts, ka pašreizējā brīdī, iztekot dotajam divu nedēļu termiņam, Gobzema kandidatūrai nav vairākuma atbalsta. "Pēc sarunas es Gobzemu informēju, ka sagatavošu rīkojumu par viņa kandidatūras atsaukšanu un tuvākajā laikā uzsākšu konsultācijas ar politiskajām partijām par viņu redzējumu un turpmākajiem soļiem," žurnālistiem sacīja Vējonis.

Taujāts, vai Gobzema nominēšana nav bijusi kļūda, Vējonis atbildēja noraidoši, skaidrojot, ka vēlēšanas notiek, lai tiktu ievēlētas politiskās partijas un tās pārstāvētu noteiktu sabiedrības daļu.

"Es vadījos pēc sabiedrības dotā mandāta konkrētajai politiskajai partijai un konkrētajam Ministru prezidenta kandidātam. Tāpēc vēlos teikt viņam paldies, ka viņš piekrita šajā nebūt vieglajā situācijā uzņemties valdības veidošanas procesu. Tas diemžēl noslēdzās bez rezultāta," piebilda Valsts prezidents.

Vējonis vērsa uzmanību, ka tikšanās laikā pārrunāts Gobzema redzējums par to, kā būtu jārīkojas nākotnē un kā būtu jātupina politiskie procesi. "Gobzems pašreiz nevar apstiprināt, ka parlamenta vairākums atbalsta viņa kandidatūru un viņa piedāvāto valdības sastāvu, un deklarāciju," teica Vējonis.

Valsts prezidents pauda nožēlu, ka jau otro reizi viņam nācies konstatēt, ka politiskajām partijām un atsevišķām partiju personālijām joprojām ir lielas ambīcijas, bet valsts intereses ir noliktas otrajā vietā.

"Tas ir skumji, ka valstī tā notiek, bet turpināšu diskusijas ar partijām, lai mēģinātu nonākt līdz kopīgam viedoklim," teica Vējonis. Tas, vai nākamais kandidāts būs no malas vai no partiju vidus, būs atkarīgs no konsultācijas ar partijām, piebilda Vējonis.

Tikmēr apvienība "Attīstībai/Par!" (AP) uzskata, ka tās izvirzītais Artis Pabriks (AP) ir "absolūti piemērots" premjera amata kandidāts.

Šādu nostāju pauda apvienības līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

"Mēs neredzam nevienu iemeslu, kas liktu pārskatīt mūsu nostāju, ka Artis Pabriks ir absolūti piemērots Ministru prezidenta amata kandidāts - ar pielaidi, kvalificēts, diplomāts, pieredzējis cilvēks," sacīja Pavļuts.

Līdzšinējie neveiksmīgie valdības veidošanas centieni rada nepieciešamību vienot partijas, norādīja Pavļuts. Viņš piebilda, ka AP tagad konsultēsies ar partijām un gaidīs Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzaicinājumu uz Rīgas pili. AP gatava un atvērta sarunām ar partneriem par labāko iespējamo variantu, par kuru visi spējīgi vienoties, teica Pavļuts.

Taujāts, vai AP atkal būtu gatava uzņemties iniciatīvu, Pavļuts atbildēja, ka sarunas partijām ir ļoti nepieciešamas, jo daudz laika ir nokavēts. Līdz ar to ir "pilnīgi mazsvarīgi", kurš izrāda iniciatīvu, apgalvoja AP politiķis.

Viņš arī pauda viedokli, ka pašlaik būtu nepamatoti meklēt bezpartejisku premjera amata kandidātu.

Komentējot prezidenta lēmumu, Pavļuts sacīja, ka tas ir loģisks un pamatots. Politiķa Alda Gobzema (KPV LV) iespējas izveidot valdību "bija pilnībā izsmeltas" un "šis farss bija jāizbeidz", uzskata Pavļuts.

Kā ziņots, šodien Valsts prezidents Raimonds Vējonis Rīgas pilī tikās ar Ministru prezidenta amata kandidātu Aldi Gobzemu (KPV LV). 

Pirms tikšanās Gobzems sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja, ka dosies pie Valsts prezidenta dosies ar trim situācijas redzējumiem, no kuriem neviens nav tāds, par ko mediji rakstīja aizvadītajās brīvdienās.

Pirms tikšanās ar prezidentu pie pils bija pulcējušies vairāki desmit ļaužu, lai paustu atbalstu Gobzemam.

Gobzems aizvadītajā nedēļā atsauca sākotnējo piedāvājumu par iespējamo Ministru kabineta sastāvu un pauda, ka tuvākajās dienās piedāvās partijām atbalstīt "bezpartejisku profesionāļu veidotu valdību".

Līdz ar šādu soli Gobzems Ministru kabinetā piedāvāja arī samazināt ministru skaitu. Tādējādi viņš atgriežoties pie priekšvēlēšanu laikā dotajiem solījumiem, atsakoties no pēc vēlēšanu laikā īstenotajiem kompromisiem, skaidroja Gobzems. "KPV LV" pirms vēlēšanām solīja ministriju skaitu samazināt līdz sešām.

Tomēr Gobzema plāns neguva citu partiju atbalstu un sestdien vakarā viņš partijām esot piedāvājis jaunu plānu - turpināt diskusijas četru partiju sastāvā, bez Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), tādējādi neturpinot uzstāt uz iepriekš piedāvāto valdības izveidošanu no bezpartejiskajiem ministriem.

Aģentūras LETA aptaujātās partijas norādīja, ka pagaidām neplāno iesaistīties sarunās par jauniem piedāvājumiem, lai gan Jaunā konservatīvā partija (JKP) un partiju apvienība "Jaunā Vienotība" (JV) plāno šo jautājumu izrunāt.

Savukārt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA sacīja, ka pēc JV un JKP izstāšanās no sarunām Gobzemam nav iespēju piedāvāt vairākumu. Līdz ar to apspriest jaunu versiju pašlaik ir neaktuāli.

Tikmēr Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcija līdz šim nav informēta par iespējamām valdības veidošanas sarunām bez viņu iesaistes, līdz ar to vakardienas piedāvājums ZZS esot pārsteigums, aģentūrai LETA sacīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Armands Krauze.

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu