Austrijas galēji labējie prezidenta vēlēšanu dēļ sūdz tiesā valsti

LETA/APA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Austrijas valdošajā koalīcijā ietilpstošā galēji labējā Brīvības partija (FPÖ) iesūdzējusi tiesā Austrijas Republiku, pieprasot 3,4 miljonu eiro kompensāciju par zaudējumiem, kas tai radušies atkārtoti rīkotās prezidenta vēlēšanu otrās kārtas dēļ.

Prezidenta vēlēšanu otrā kārta tika rīkota atkārtoti, jo FPÖ sākotnējā balsojuma rezultātus apstrīdēja tiesā un guva uzvaru. Otrajā kārtā FPÖ kandidāts Norberts Hofers galu galā zaudēja bijušajam "zaļo" līderim Aleksandram van der Bellenam.

2016.gada prezidenta vēlēšanas ilga teju gadu.

Pirmā kārta notika aprīlī, bet maijā - otrā kārta, kurā ar nelielu balsu pārsvaru uzvarēja van der Bellens.

FPÖ rezultātu apstrīdēja tiesā, uzstājot, ka balsošanas gaitā pieļautas nelikumības. Rezultātā decembrī otrā kārta tika rīkota atkārtoti, un tajā van der Bellens uzvarēja ar krietni lielāku balsu pārsvaru.

Tagad FPÖ pieprasa kompensāciju par zaudējumiem. Parija vēlas atgūt naudu, ko tā iztērējusi atkārtotajam otrās kārtas balsojumam.

Van der Bellena kampaņas štābs paziņojis, ka noraida šādu prāvošanos "demokrātisku un morālu apsvērumu dēļ".

Prāva izpelnījusies arī opozīcijas sociāldemokrātu (SPÖ) nosodījumu. "Tas ir bezkaunības apliecinājums - vērsties tiesā, lai piepildītu partijas koferus laikā, kad sociālie pabalsti un citi sociālie tēriņi tiek apcirpti," norādīja SPÖ politiķis Tomass Drozda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu