Krievija pret reperiem: mūziķi sūdzas par pēdējā brīdī atceltiem koncertiem un viltus apsūdzībām (12)

TVNET/AP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Krievijā pēdējā laikā aktīvi tiek apkaroti jaunās "interneta paaudzes" elki - reperi un alternatīvās mūzikas izpildītāji. Anonīmi ziņojumi par narkotikām, apsūdzības ekstrēmismā un draudi, kuru rezultātā nākas atcelt koncertus un ar klausītāju atbalstu vietā sarīkot slepenu koncertu kādā graustā, - par šādām metodēm aģentūrai AP stāsta paši mūziķi.

Kad Krievijas "dārkreiva" duets Nastja Kresļina un Nikolajs Kostiļevs izkāpa no vilciena, lai dotos uz plānoto uzstāšanos Novosibirskā, uz stacijas perona gaidīja policija. Jauniešiem lika parādīt pases, Kostiļevu ieslēdza rokudzelžos un abus aizveda uz tuvējo policijas iecirkni. Tur Kresļinai un Kostiļevam pateica, ka esot saņemts anonīms ziņojums par narkotiku glabāšanu. Taču mūziķi, kuru elektroniskās mūzikas projekta IC3PEAK uzstāšanās ir provokatīvas, uzskata, ka aresta patiesais iemesls bija viņu radošā darbība.

Līdz šim atcelti seši no 11 grupas Krievijas turnejas koncertiem. Pret klubu īpašniekiem vērsts spiediens, draudēts ar naudassodiem un biznesa slēgšanu.

"Mēs neesam saņēmuši ne oficiālus paziņojumus, ne vēstules, neko," aģentūrai AP norāda Kostiļevs. "Tās vienkārši ir nožēlojamas metodes, ar kurām apkaro mākslu."

Foto: AP/Scanpix

Vairāki Krievijas mūziķi pēdējos mēnešos izjutuši pastiprinātu spiedienu no varasiestādēm - koncertu atcelšanu, arestus un citas izpausmes, kas izpelnījušās salīdzinājumus ar Padomju Savienības represijām pret alternatīvo mūziku. Tas gan nav nekas jauns mūsdienu Krievijā, īpaši pēc pankgrupas "Pussy Riot" akcijas  "Dievmāte, padzen Putinu".

Novembrī Krasnodarā bija plānojis uzstāties krievu reperis Haskijs, kura videoklipi vietnē "YouTube" skatīti vairāk nekā sešus miljonus reižu. Pirms 21.novembra koncerta vietējās amatpersonas brīdināja kluba īpašniekus, ka 25 gadus vecā mūziķa priekšnesumos esot "ekstrēmisma" elementi. Haskijs savu dziesmu tekstos mēdz pievērsties tādiem tematiem kā nabadzība, korupcija un policijas brutalitāte.

Kad koncerts tika atcelts, Haskijs uzrāpās uz automašīnas, ap kuru bija sapulcējušies vairāki simti fanu, un skandēja vārdus no dziesmas "Ai": "Es dziedāšu savu mūziku, pašu godīgāko mūziku!" Viņu aizveda policija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Минутка демократии #хаски #свободухаски

A post shared by Alina (@lintsy17) on

Haskijam sākotnēji tika piespriests 12 dienu arests par huligānismu. Tomēr četras dienas vēlāk viņu atbrīvoja - vien dažas stundas pirms citu populāru hiphopa mākslinieku solidaritātes koncerta Maskavā.

Tomēr spiediens uz mūziķiem turpinās. 30.novembrī reperis Gone.Fludd paziņoja par divu koncertu atcelšanu, kā iemeslu minot spiedienu no "jebkuras iedomājamās policijas aģentūras", savukārt populārais hiphopa izpildītājs Eldžejs pēc vardarbības draudu saņemšanas atcēla uzstāšanos Jakutskā. Novembrī varasiestādes atcēla arī popa sensācijas Moņetočkas un pankmūzikas grupas "Frendzona" koncertus.

Projekta IC3PEAK dalībnieki stāsta, ka turnejas laikā viņus nedēļām ilgi tramdījuši policijas un Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieki - izmantojot "vecās, zināmās un pārbaudītās padomju metodes", uzsver Kresļina.

"Mēs negribam pārtraukt uzstāties," viņa saka. "Bet mēs domājam, ka paliek arvien sliktāk."

IC3PEAK videoklipos izmantota okultā un šausmu filmu iedvesmoti elementi, abi mūziķi tajos redzami baisā izskatā, dzerot asinīm līdzīgu šķidrumu vai ēdot jēlu gaļu. Kresļina un Kostiļevs uzskata, ka iestādes aktivizējušās pēc viņu jaunākā videoklipa iznākšanas. Tajās abi mūziķi guļ zārkos, bet fonā redzama FDD ēka.

Krievijas laikraksta "Kommersant" mūzikas apskatnieks Boriss Barabanovs uzskata, ka valdības vēršanās pret mūziķiem novedīs pie iznākuma, kas ir pretējs iecerētajam, proti, vēl "skarbākām, dzēlīgākām dziesmām" un mudinās atrast jaunus ierobežojumu apiešanas veidus.

Atšķirībā no padomju laikiem, kad rokmūziķi tika aizstumti pagrīdē, "tagad visi mūziķi ir vienlīdzīgi galvenā satura izplatīšanas kanāla - interneta - priekšā". "Viss aizliegtais tikai rosina iztēli," saka Barabanovs, piebilstot - ja tā turpināsies, grupas sāks mainīt nosaukumus un rīkot slepenus koncertus prom no policijas acīm.

Foto: AP/Scanpix

Tādi gadījumi jau ir bijuši - Kresļina un Kostiļevs pēc atbrīvošanas no apcietinājuma Novosibirskā uzstājās 300 cilvēku lielai auditorijai pamestā ēkā pilsētas nomalē. Viņiem ir pieredze slepenu koncertu rīkošanā gadījumā, ja oficiālā uzstāšanās tiek atcelta. Norises vietu un laiku izsūta aplikācijā, kas šifrē lietotāju sūtītos ziņojumus, bet klausītāji atnes apgaismes objektus un audiosistēmu.

"Cilvēki kļūst vai traki, viņiem tas ir liels piedzīvojums - cilvēkiem patīk aizliegtais," stāsta Kresļina. "Ideāls veids, kā parādīt vidējo pirkstu valdībai."

Nav zināms, vai pie pēdējā laikā notiekošajām represijām vainojama federālā valdība vai arī pārcentīgas vietējās amatpersonas. "Pussy Riot" dalībniece Nadežda Tolokiņņikova uzskata, ka Kremlis vismaz atbalsta šīs darbības.

"Aizliegtajiem izpildītājiem ir stiprāks, dzīvīgāks, dusmīgāks elektorāts, kas ir apņēmīgāks un uzticamāks par Vladimira Putina vēlētājiem. Viņi sāk izjust konkurenci Kremlī un FDD galvenajā mītnē," norāda Tolokoņņikova.

Tomēr mūzikas žurnālists Barabanovs ir citās domās. "Es nedomāju, ka varasiestādes grib aizliegt konkrētu mūzikas žanru vai ka tā ir plānota kampaņa," viņš sacīja. "Drīzāk tas ir amatpersonu stulbums reģionos."

Viens no Krievijas populārākajiem un Kremlim draudzīgākajiem televīzijas raidījumu vadītājiem Dmitrijs Kiseļovs aizstāvēja reperus kā ārkārtīgi populāru subkultūru, ko "nevajadzētu aiztikt".

Repam Krievijā ir daudz fanu. Tikai trīs stundu laikā tika izpārdotas biļetes uz solidaritātes koncertu, ko trīs Krievijas vadošie hiphopa mākslinieki rīkoja pēc Haskija aizturēšanas.

Reperu fani ir Krievijas "interneta paaudze", kas nepatērē Kremļa kontrolētos televīzijas kanālus kā viņu vecāki un vecvecāki. 

"Šis koncerts - tas nenotiek tikai Haskija dēļ," koncertā klausītājiem sacīja 33 gadus vecais reperis "Oxxxymiron". "Tas notiek visu to mākslinieku, kas ar to saskārušies pagātnē, dēļ. Un arī to, kas, baidos teikt, ar to varētu saskarties nākotnē. Tas notiek sabiedrības brīvības dēļ."

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu