ASV Augstākā tiesa noraida štatu centienus bloķēt finansējumu abortiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV Augstākā tiesa pirmdien nobloķējusi dažu štatu centienus apturēt valsts finansējumu abortiem, neraugoties uz to, ka trīs no četriem konservatīvajiem tiesnešiem vēlējās šīs lietas izskatīšanu.

Luiziāna un Kanzasa bija lūgušas, lai Augstākā tiesa iejaucas, pēc tam kad tās federālajā tiesā bija zaudējušas ģimenes plānošanas organizācijai "Planned Parenthood".

Augstākā tiesa atstāja spēkā zemākas instances tiesas lēmumus par to, ka štati pārkāpj federālos likumus, ja tie aptur programmas "Medicaid" līgumus attiecībā uz "Planned Parenthood", kas sniedz ar ģimenes plānošanu saistītus pakalpojumus sievietēm ar zemiem ienākumiem.

"Štati nedrīkst izslēgt pakalpojumu sniedzējus no programmas "Medicaid" kura katra iemesla dēļ, kas tiem šķiet piemērots, it īpaši, ja šie iemesli nav saistīti ar pakalpojuma sniedzēju kompetenci un to nodrošināto pakalpojumu kvalitāti," februārī atzina Desmitā apgabala apelācijas tiesas tiesnešu kolēģija.

Lai lieta tiktu izskatīta Augstākajā tiesā, tam bija jāpiekrīt vismaz četriem no deviņiem tiesnešiem.

ASV, kur Augstākā tiesa 1973.gadā, pieņemot lēmumu lietā "Roua pret Veidu", legalizēja abortus, jautājums joprojām izraisa lielas politiskās kaislības.

Prezidenta vēlēšanu kampaņas gaitā Donalds Tramps solīja, ka amatiem Augstākajā tiesā nominēs konservatīvus abortu pretiniekus, šādi ļaujot noprast, ka iespējama vēsturiskā sprieduma atcelšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu