NASA zonde uz asteroīda “Bennu” atklājusi ūdeni

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Asteroīds "Bennu".
Asteroīds "Bennu". Foto: Reuters/ScanPix

NASA zonde “OSIRIS-Rex”, kas tikai pirms nedēļas sasniedza asteroīdu “Bennu”, jau attaisnojusi sarežģīto misiju, atrodot uz asteroīda ūdens pēdas, vēsta izdevums "CNN".

Pētnieki saka, ka divus gadus ilgais lidojums, lai sasniegtu par laika kapsulu nodēvēto asteroīdu, kas radies Saules sistēmas agrīnajā posmā, ir bijis tā vērts jau tagad.

“OSIRIS-Rex” veica 2,2 miljonus kilometru tālu ceļu no Zemes un pagājušajā nedēļā sasniedza asteroīdu “Bennu”. Trīs no zondes mērinstrumentiem pret asteroīdu bija pavērsti jau no augusta vidus. Divi mērinstrumenti uztvēra hidroksilus jeb kopā sasaistītas skābekļa un ūdeņraža molekulas. Misijas zinātnieki uzskata, ka šie hidroksili ir ieslēgti uz asteroīda esošajos māla minerālos.

Tas nozīmē, ka kādā savas eksistences posmā asteroīds ir saskāries ar ūdeni. Iespējams, asteroīds reiz ir bijis daļa no lielāka objekta, uz kura atradies ūdens šķidrā veidā.

“Hidratētu minerālu klātesamība uz asteroīda liecina, ka tas veidojies Saules sistēmas agrīnajā formēšanās posmā. Tas ir lielisks objekts, ko pētīt. Kad 2023. gadā zonde mums nogādās tā paraugus, mēs varētu iegūt revolucionāru informāciju par to, kā veidojusies Saules sistēma,” komentēja zinātniece Eimija Simona.

Ar zondes palīdzību ir arī noskaidrots, ka “Bennu” virsma ir daudz akmeņaināka, nekā uzskatīts iepriekš. Tas nozīmē, ka pētniekiem būs ļoti rūpīgi jānosaka vieta, no kuras ņemt paraugus, kas notiks 2020. gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu