Turpmāk glābšanas darbos ar vairākiem cietušajiem pretsāpju medikamentus varēs dot arī VUGD glābēji

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Turpmāk glābšanas darbos ar vairākiem cietušajiem pretsāpju medikamentus varēs iedot arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersona ar speciālo dienesta pakāpi, paredz šodien valdībā pieņemtie grozījumi Katastrofu medicīnas sistēmas organizēšanas noteikumos.

Kā teikts grozījumu anotācijā, VUGD glābēji ir apmācīti un attiecīgi ekipēti ar aizsardzības līdzekļiem glābšanas darbu veikšanā, kā arī apmācīti paplašinātās pirmās palīdzības sniegšanā, tomēr šajā paplašinātās pirmās palīdzības apmācības programmā nav paredzēta apmācība patstāvīgai medikamentu lietošanā cietušajiem bez mediķa nozīmējuma, kas smagu traumu gadījumā nepieciešama pacientiem stāvokļa atvieglošanai.

Šā iemesla dēļ grozījumi paredz, ka glābējam pretsāpju līdzekli glābšanas darbu laikā izsniedz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadības ārsts. Glābējs pretsāpju medikamentus var iedot cietušajam tablešu, pretsāpju plākstera vai izsmidzināma aerosola veidā.

Veselības ministrija (VM) šādus grozījumus izstrādāja, lai risinātu palīdzības sniegšanu cietušajiem bīstamajā zonā, ja nav iespējama tūlītēja cietušo evakuācija un notikuma vietā paredzams ilgstošs cilvēka glābšanas pasākums, bet cietušajam pastāv būtisks veselības bojājuma vai dzīvības apdraudējuma risks.

Pēc VM paustā, cietušajam tiks pielietoti medikamenti, kurus glābējam būs izsniedzis mediķis, pamatojoties uz glābēja sniegto informāciju par cietušā stāvokli. NMPD mediķis izvēlēsies situācijai atbilstošu medikamentu un tā devu.

VM norādīja, ka medikamentu aprite un uzskaite tiks nodrošināta dienestā, kas ir ārstniecības iestāde, bet informāciju par izsniegto medikamentu, pacientu un glābēju mediķis fiksēs NMPD izsaukuma kartē, kas nodrošinātu informācijas apriti par veikto atsāpināšanu tālākajā pacienta ārstēšanas procesā.

Lai nodrošinātu pilnīgas informācijas iekļaušanu izsaukuma kartē, dienestā tiks izdots iekšējais rīkojums, kas noteiks, ka gadījumos, kad brigādes atradīsies izsaukumā notikuma vietā, kur paredzams ilgstošs cilvēka glābšanas pasākums un cietušajam notikuma vietas bīstamajā zonā pastāv būtisks veselības bojājuma vai dzīvības apdraudējuma risks, kartē jānorāda informācija par glābēju, kam izsniegts pretsāpju līdzeklis.

Kā norāda VM, grozījumi neizslēdz arī gadījumus, kad, neiestājoties katastrofu medicīnas sistēmai, nepieciešamības gadījumā tiks nodrošināta pretsāpju zāļu ievadīšana cietušajam arī glābšanas darbu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu