Pabriks rīkojies pareizi; iespējams, ņēmis vērā Gobzema teikto (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Partiju apvienības Attīstībai/Par! deputāts Artis Pabriks.
Partiju apvienības Attīstībai/Par! deputāts Artis Pabriks. Foto: Paula Čurkste/LETA

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" politiķis Artis Pabriks, atsaucot savu kandidatūru, redzot, kādas problēmas ar valdības izveidi bija iepriekšējiem kandidātiem, rīkojies pareizi. Tāpat Pabriks varētu būt izvērtējis iepriekšējā kandidāta uz premjera amatu Alda Gobzema (KPV LV) paziņojumu, ka Pabrika kandidatūra no “KPV LV” puses netiks atbalstīta, uzskata politologs Ojārs Skudra.

Vienlaikus viņš norādīja, ka pašlaik ir jāsagaida, vai prezidents Raimonds Vējonis pieņems Pabrika atsaukumu. “To var izdarīt arī parakstot aicinājumu par kārtējo kandidātu,” ieskicējot procedūru, pauda Skudra.

Runājot par turpmāko iespējamo sadarbību potenciālo partiju starpā, kuras varētu veidot valdību, Skudra atzīmēja, ka svarīgs jautājums ir par to, kādi lēmumi tiks pieņemti partiju valdēs un frakcijās.

Kā piemēru viņš minēja Artusa Kaimiņa “KPV LV” slimošanu un to, vai tiešām šī slimība neliecina par frakcijas šķelšanos, ņemot vērā, ka Gobzemam ar Kaimiņu bijušas viedokļu nesaskaņas par iespējamo sadarbošanos ar Zaļo un zemnieku savienību.

Neskaidrība par nākamo kandidātu, kuram varētu uzticēt veidot valdību, varētu tikt kliedēta pēc partiju kārtējās tikšanās reizēm ar prezidentu. Skudra akcentēja, ka Pabrika lēmums arī atvieglojis nedaudz Vējoņa izvēli – viņam partiju viedoklis par Pabriku vairs nav jāskaidro.

“Domāju, ka Pabriks upurēja savus politiskos plānus par labu tam, lai “Attīstībai/Par” būtu valdībā,” piebilda Skudra.

Skudra gan sacīja, ka pašlaik ir grūti spriest par to, kurš varētu būt nākamais premjera amata kandidāts. Lai arī uzvārdus Skudra nevēlējās prognozēt, viņš norādīja, ka tam jābūt cilvēkam, kurš nav sarunājis lieku publiskajā telpā, kā līdzšinējie kandidāti.

Tāpat nākamajam kandidātam jāspēj izveidot daudz maz dzīvotspējīgu valdību, kas varētu darboties ja ne četrus, tad vismaz divus gadus. Nākamajai valdībai arī jābūt gatavai risināt dažādus aktuālos jautājumus, piemēram tos, kas nobrieduši banku sistēmām, par kuriem runā arī eksperti no ASV.

Ziņots, ka partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) politiķis Artis Pabriks nolēmis atteikties no iespējamas pretendēšanas uz Ministru prezidenta amatu.

"Situācijā, kad rīcībspējīgas valdības izveidošana ir Latvijas stabilas attīstības priekšnoteikums un mana kandidatūra atsevišķu politiķu aizvainojuma un ambīciju dēļ varētu traucēt vienoties, esmu pieņēmis lēmumu atteikties no Ministru prezidenta amata kandidāta nominācijas iespējas," paziņojumā pauž Pabriks.

Politiķis akcentē, ka nekad nav licis savas personiskās ambīcijas augstāk par valsts interesēm. "Manuprāt, politiķa uzdevums nav iegūt varu par katru cenu tikai tādēļ, lai nonāktu kāda kabineta portretu galerijā. Politiķa uzdevums ir runāt, pārliecināt, censties rast kompromisu un arī piekāpties, ja tas ir sabiedrības un valsts interesēs," pauž Pabriks.

Viņš brīdina, ka pašlaik "bezatbildīgi politiķi cenšas iegūt reitinga punktus ar elkoņiem un skaļiem paziņojumiem, mēģina izkarot sev vietu varas olimpā, šķeļot sabiedrību, apmelojot konkurentus un pildot oligarhu rīkojumus".

"Tas nav un nekad nav bijis mans ceļš politikā. Es aizgāju no Eiroparlamenta, lai vestu politikā jaunus cilvēkus, lai būtu noderīgs Latvijai, strādājot šeit uz vietas, jo uzskatu, ka šobrīd mūsu dzimtenes nākotne izšķiras šeit, uz vietas, nevis Briselē vai Strasbūrā. Tas mums ir izdevies," pauž AP politiķis.

Pabriks norāda, ka ir devis solījumu Latvijas cilvēkiem un arī turpmāk izmantos savas zināšanas un pieredzi, "lai strādātu valsts labā - parlamentā vai valdībā".

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis turpina šodienas tikšanās ar 13.Saeimā ievēlēto partiju frakciju vadītājiem, lai pārrunātu politisko partiju redzējumu par turpmāko valdības veidošanas procesu, tai skaitā iespējamo atbalstu vienam Ministru prezidenta amata kandidātam.

Vējonis pirmdien atsauca politiķa Alda Gobzema (KPV LV) nomināciju premjera amatam, ņemot vērā, ka viņa veidotajai valdībai nebūtu izdevies iegūt Saeimas vairākuma atbalstu.

Gobzems bija otrais nominētais premjera amata kandidāts, kurš mēģināja izveidot valdību. Iepriekš prezidents bija uzticējis valdības veidošanu Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderim Jānim Bordānam. Taču pēc nedēļu ilgiem JKP centieniem vienoties par iespējamo Bordāna valdību un tās darbiem vairākas partijas nolēma izstāties no šīm sarunām. Ņemot to vērā, prezidents Bordāna nomināciju atsauca.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu