Brīdina mežu īpašniekus par iespējamām eglīšu zādzībām no jaunaudzēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Apsnigušas eglītes. Ilustratīvs attēls.
Apsnigušas eglītes. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Makare/LETA

Latvijas Meža īpašnieku biedrība, ņemot vērā tuvojošos svētkus, brīdina par iespējamām eglīšu zādzībām no jaunaudzēm, liecina biedrības sociālajā tīklā "Facebook" izvietotais ieraksts.

Tajā teikts, ka ir sācies meža īpašnieku drūmākais mēnesis, kad vieglas peļņas kārotāji zog eglītes no jaunaudzēm.

Biedrība arī informē, ka zagļu nodarīto postu savā īpašumā pamanījis konkursa "Sakoptākais mežs 2018" finālists Aivars Rubulis. Viņš "Facebook" vietnē norādījis, ka 9.decembrī viņa jaunaudzē nozāģētas egles un sapakotas tirgošanai. Vainīgie brauc ar sarkanu "Peugeot Boxer" mikroautobusu.

Tajā pašā laikā "Rīgas mežu" valdes loceklis Edgars Vaikulis aģentūrai LETA teica, ka pagaidām "Rīgas meži" nav saskārušies ar eglīšu zādzībām jaunaudzēs vai citiem meža bojāšanas gadījumiem, taču pieļāva, ka vēl ir pāragri priecāties par cilvēku apzinīguma vai godprātības pozitīvajām tendencēm, jo Ziemassvētki vēl ir tikai pēc divām nedēļām.

Viņš arī atzina, ka "Rīgas meži" ik gadu, tuvojoties Ziemassvētkiem, pastiprina mežu, it īpaši, jaunaudžu uzraudzību.

Tāpat Vaikulis atkārtoti atgādināja par aizliegumu cirst eglītes Rīgas pilsētai piederošajos mežos.

"Rīgai piederošajos mežos egļu ir maz, to īpatsvars nesasniedz 10%, un arī tās ir galvenokārt cilvēka roku stādītas, daudzu gadu garumā ravētas un koptas, pirms tam no sēkliņai līdz stādam izauklētas stādaudzētavā," sacīja Vaikulis, piebilstot, ka lielākais iedzīvotāju skaits koncentrējas Rīgā un Pierīgas pašvaldībās un, ja neliela daļa no mājsaimniecībām "Rīgas mežu" apsaimniekotajos mežos nocirstu eglīti, mežam tiktu nodarīts būtisks postījums. Šī iemesla dēļ Rīgai piederošajos mežos Ziemassvētku eglīšu ciršana aizliegta.

Pēc Vaikuļa teiktā, mežā augušajām eglītēm vainags ne tuvu nav tik skaists un simetrisks, kā tirdzniecības laukumos nopērkamajām svētku eglītēm, kas īpaši audzētas un koptas Ziemassvētku eglīšu plantācijās. Arī "Rīgas mežiem" ir Ziemassvētku eglīšu plantācija Norupē, kur ik gadu var iegādāties eglīti. Tāpat "Rīgas meži" eglītes audzē Olaines plantācijā, kas Ziemassvētku rotāšanas vajadzībām būs paaugušās pēc 5-7 gadiem.

Vaikulis atgādināja, ja kāds tomēr vēlas nocirst eglīti mežā, viņam jādodas apmēram 50 kilometrus ārpus Rīgas, uz "Latvijas valsts mežu" apsaimniekotajām teritorijām, taču jāņem vērā, ka arī tajās savām vajadzībām vienu eglīti drīkst nocirst tikai meža ceļa malā, grāvmalē, uz stigām un zem elektrolīnijām, kamēr jaunaudzēs eglītes cirst nedrīkst.

""Rīgas meži" lūdz iedzīvotājus, pirms tie dodas meklēt svētku eglītes mežā, noskaidrot, kam šis mežs pieder, un saskaņot egles nociršanu ar meža īpašnieku," sacīja Vaikulis, atgādinot, ka decembrī un janvārī "Rīgas mežu" inspektori un mežsargi pastiprināti uzmana visus Rīgai piederošos mežus un daļā mežniecību pie iebrauktuvēm egļu jaunaudzēs darbojas video novērošanas kameras.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Ilze Jurēvica aģentūrai LETA norādīja, ka, manot zādzību pazīmes vai konstatējot no jaunaudzēm nozagtas egles, meža īpašnieki ir aicināti vērsties ar iesniegumu Valsts policijā, kas attiecīgi noskaidros tālākos lietas apstākļus.

Soda naudas apmērs par šāda veida zādzībām ir atkarīgs dažādiem faktoriem, tostarp, vai minētais noziegums tiešā veidā apdraud mežsaimniecības intereses, kas saistāmas ar aizsargājamu dabas teritoriju ilglaicīgu saglabāšanu. Gadījumā, ja no cirsmas nozog iepriekš sagatavotus kokmateriālus, šāds noziegums ir atzīstams par svešas kustamas mantas nolaupīšanu (zādzību) saskaņā ar Krimināllikumu, un par to pienākas likumā noteiktais sods atkarībā no zādzības pakāpes, apmēra, tajā iesaistīto cilvēku skaita utt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu