Viļņas mērs lūdz izvērtēt, vai Maskavas nams neapdraud Lietuvas drošību (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Viļņas mērs Remigijs Šimašus vērsies pie Valsts drošības departamenta (VSD), lūdzot izvērtēt, vai Lietuvas galvaspilsētā topošais Maskavas nams neapdraud Lietuvas nacionālo drošību.

"Mums kopīgi jāmeklē iespējas apturēt šo Lietuvai kaitīgo projektu, kas varētu kalpot kā aizsegs Kremļa propagandas mašīnai," Viļņas pašvaldības paziņojumā citēts mēra teiktais.

Kā ziņots, pirms diviem gadiem tiesa pēc Lietuvas Valsts teritoriālās plānošanas un būvniecības inspekcijas prasības anulēja 2008. gadā izsniegto būvatļauju jau gandrīz pabeigtā Maskavas nama celtniecībai Viļņā, norādot, ka ēka ir pārāk augsta un apbūves blīvums - pārāk liels.

Tomēr vienlaikus tiesa atlika sprieduma izpildi, dodot nodibinājumam "Maskvos kultūros ir verslo centras - Maskvos namai" ("Maskavas Kultūras un biznesa centrs - Maskavas nams") iespēju saņemt jaunu būvatļauju. Pagājušajā mēnesī tas pašvaldībā iesniedza saskaņošanai un publiskošanai jaunus piedāvājumus, kuros ēkai paredzēti vairs ne septiņi, bet seši stāvi, kā to pieļauj detālplānojums.

Pieteikumā norādīts, ka topošā ēka būs kultūras un biznesa sadarbības centrs, kura uzdevums būs veidot un attīstīt labas kaimiņattiecības starp Maskavu un Viļņu, un tajā paredzēts iekārtot koncertu un konferenču zāles, bet augšējos stāvos atradīsies biroju telpas.

Iecere veidot Viļņā Maskavas kultūras un biznesa centru radās 2004. gadā, kad Lietuvā viesojās toreizējais Krievijas galvaspilsētas mērs Jurijs Lužkovs. Iepriekšējais Viļņas mērs Artūrs Zuoks šo ideju visnotaļ atbalstīja. Nama būvniecība Viļņā sākās 2010. gadā un 2016. gadā jau bija gandrīz pabeigta.

Šimašus savulaik jau izteicies, ka Maskavas nama Viļņā nebūs, kamēr viņš ir šīs pilsētas mērs.

"Turu doto vārdu. Bet Lietuva ir tiesiska valsts, un visas tiesas ir teikušas, ka apbūvētājam, neraugoties uz (..) prasību pārkāpšanu, vēl ir tiesības lūgt pašvaldībai jaunu būvatļauju ar noteikumu, ka augšējais stāvs tiks nojaukts. Lai gan apbūvētājs ir gatavs pildīt tiesas lēmumu, joprojām pastāv šaubas, vai ēkas funkcionālais lietojums atbilst Lietuvas nacionālajām interesēm. Tādēļ esmu lūdzis Valsts drošības departamentam teikt savu vārdu," skaidrojis Šimašus, kas novembrī izstājās no Liberāļu kustības, kuru pats savulaik vadījis, un gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās piedalīsies ar sabiedriskās komitejas "Par Viļņu, ar kuru lepojamies!" sarakstu.

Viņš arī piebildis, ka jautājumu par Maskavas namu plāno apspriest ar Ārlietu ministrijas, Aizsardzības ministrijas un prezidentes Daļas Grībauskaites biroja pārstāvjiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu