Kanādā aizturētā "Huawei" finanšu direktore tiks atbrīvota pret drošības naudu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tiesa Kanādas pilsētā Vankūverā otrdien nolēma atbrīvot pret drošības naudu Ķīnas telekomunikāciju uzņēmuma "Huawei" finanšu direktori Menu Vaņdžou, kura 1.decembrī tika aizturēta Vankūverā pēc ASV pieprasījuma.

Lēmums tika pieņemts pēc trīs dienu ilgām tiesas sēdēm.

Menai, kas ir arī "Huawei" dibinātāja Žeņa Dženfeja meita, ir jāsamaksā drošības nauda 10 miljonu Kanādas dolāru (6,6 miljonu eiro) apmērā, tai skaitā septiņi miljoni Kanādas dolāru (4,6 miljoni eiro) naudas depozītā.

Menai būs jānodod sava pase un jāievēro vairāk nekā 10 nosacījumu, ko noteikusi tiesa.

Starp šiem nosacījumiem ir komandanta stundas ievērošana, GPS izsekošanas ierīces nēsāšana visu laiku, un nepārtraukta novērošana, ko veiks apsardzes vienība, kuru viņai pašai būs jāatalgo.

Menai būs atļauts pārvietoties tikai stingri noteiktā Vankūveras pilsētas rajonā.

ASV pieprasa 46 gadus vecās Menas izdošanu, jo viņa ASV tiek apsūdzēta par līdzdalību Irānai noteikto sankciju pārkāpšanā. Par katru no šīm apsūdzībām var draudēt cietumsods līdz 30 gadiem.

Ķīnā ir aizturēts Kanādas pilsonis, saasinoties abu valstu diplomātiskajam konfliktam saistībā ar Ķīnas telekomunikāciju uzņēmuma "Huawei" finanšu direktores aizturēšanu Kanādā.

Ziņa par bijušā Kanādas diplomāta Maikla Kovriga aizturēšanu Ķīnā tika apstiprināta otrdien. 

"Mums ir zināma situācija ar Ķīnā aizturēto kanādieti," sacīja Kanādas premjerministrs Džastins Trudo.

Domnīca "International Crisis Group", kurā strādā Kovrigs, pirmā cēla trauksmi par viņa aizturēšanu.

Ķīna ir paudusi sašutumu par Menas aizturēšanu Vankūverā 1.decembrī un brīdinājusi par "smagām sekām", ja viņa netiks nekavējoties atbrīvota. Kanāda gan paziņojusi, ka nav konstatēta saistība starp Menas un Kovriga aizturēšanām.

Vašingtona, kas bija pieprasījusi Menas aizturēšanu, lai viņa tiktu izdota ASV, otrdien aicināja Pekinu ievērot savas saistības pret cilvēktiesībām.

"Mēs aicinām Ķīnu izbeigt visu veidu patvaļīgas aizturēšanas un ievērot visu indivīdu aizsardzību un brīvību saskaņā ar Ķīnas starptautisko cilvēktiesību un konsulārajām saistībām," reportieriem paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Roberts Palladino.

Kovrigs bija strādājis kā Kanādas diplomāts Pekinā, Honkongā un ANO mītnē Ņujorkā, bet 2017.gada februārī sāka strādāt "International Crisis Group" kā vecākais padomnieks Ziemeļaustrumāzijas lietās.

Viņa pētījumu joma saistās galvenokārt ar ārlietu un globālās drošības jautājumiem Ziemeļaustrumāzijā, sevišķi Ķīnā, Japānā un Korejas pussalā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu