Francijā turpinās Strasbūras šāvēja meklēšana. Kas zināms par uzbrucēju?

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Zumapress/Scanpix

Francijas policija turpina meklēt vīrieti, kurš otrdienas vakarā sarīkoja apšaudi Strasbūrā, un aizturējusi piecus cilvēkus, bet ne galveno aizdomās turamo. Šāvējs, kurš nogalināja trīs cilvēkus un ievainoja 13, identificēts kā 29 gadus vecais Šerifs Šekats, kurš dzimis Strasbūrā un policijas redzeslokā nonācis jau iepriekš.

Šekats bijis notiesāts gan Francijā, gan Vācijā, un pavadījis kādu laiku cietumā, sacīja iekšlietu ministrs Kristofs Kastanērs. Viņa iepriekšējie noziegumi nebija saistīti ar terorismu.

Tomēr policijas redzeslokā viņš bija nonācis kā potenciālais ekstrēmists. Drošības dienesti bija viņu iekļāvuši tā saucamajā S sarakstā - tajā atrodas cilvēki, kas tiek uzskatīti par draudu nacionālajai drošībai.

Policija norāda, ka Šekats tika turēts aizdomās par laupīšanu un ka viņu bija paredzēts otrdien aizturēt, vēsta raidorganizācija SKY. Tomēr vīrieša tobrīd dzīvoklī nebija.

BFM TV ziņo, ka Šekats atkārtoti izdarījis noziegumus un bijis saistīts ar Strasbūrā bāzētu ekstrēmistu tīklu.

Dažas stundas iepriekš varasiestādes izplatīja precizētu informāciju par upuru skaitu, paziņojot, ka nogalināti divi un ievainoti 14 cilvēki.

Francijas Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Lorāns Nunjess intervijā radiostacijai "France-Inter" atklāja, ka policija aizturējusi piecus cilvēkus, bet šāvējs vēl nav notverts. Iespējams, ka viņš aizbēdzis uz Vāciju.

Uzbrucēja motīvi vēl nav noskaidroti, sacīja Nunjess.

Telekanāls "BFM TV" ziņoja, ka aizdomās turamais aizbēga no sava dzīvokļa otrdienas rītā, kad tur ieradās policija, lai dzīvokli pārmeklētu saistībā ar kādu laupīšanu. Dzīvoklī esot atrastas granātas.

Mediji iepriekš vēstīja, ka saskaņā ar neapstiprināta informāciju šāvējs atrasts rajonā, kur dzīvoja, un policija ir viņu ielenkusi. Taču varasiestādes to nav apstiprinājušas.

Ziņu aģentūra "Reuters" vēstīja, ka šāvējs, domājams, ir ievainots.

Viens no nogalinātajiem ir 45 gadus vecs tūrists no Taizemes, kurš otrdien ar sievu ieradās Strasbūrā, pavēstīja Taizemes Ārlietu ministrija.

Kā paziņoja Francijas armijas preses pārstāvis, šāvējs acīmredzami nav tēmējis uz karavīriem, kas patrulēja tirdziņā un ap to, bet tā vietā atklājis uguni uz mierīgajiem iedzīvotājiem.

Iekšlietu ministrs sacīja, ka šāvēju meklē aptuveni 350 policisti un karavīri, meklēšanā tiek izmantoti divi helikopteri, un pastiprināta kontrole uz valsts robežām. Viņš sacīja, ka visos Ziemassvētku tirdziņos tiks pastiprināti drošības pasākumi.

Arī Vācijas Bādenes-Virtembergas federālajā zemē pastiprināta kontrole uz robežas ar Franciju.

Francijas valdība pēc apšaudes ir paaugstinājusi terorisma trauksmes līmeni.

Strasbūras mērs tviterī paziņoja, ka trešdien Ziemassvētku tirdziņš būs slēgts, un karogi pilsētas domē tiks nolaisti pusmastā.

Francijā šis ir trešais letālais incidents šogad, kas klasificēts kā terorakts.

Lai gan varasiestādes aicinājušas iedzīvotājus palikt iekštelpās, ja iespējams, Strasbūras mērs intervijā telekanālā BFM sacīja, ka dzīvei ir jāturpinās, un pilsēta nedrīkst piekāpties "teroristam, kurš cenšas izjaukt mūsu dzīvesveidu".

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu