Tramps žurnālistu priekšā saplūcas ar demokrātiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Baltajā namā otrdien izcēlās asas diskusijas. ASV prezidents Donalds Tramps žurnālistu klātbūtnē tikās ar Pārstāvju palātas demokrātu mazākuma līderi Nensiju Pelosi un Senāta demokrātu mazākuma līderi Čaku Šumeru un piedraudēja, ka gadījumā, ja neizdosies panākt vienošanos par Trampa skaļāko vēlēšanu solījumu - robežmūri, varētu tikt apturēts valdības darbs.

Domājams, ka 78 gadus vecā Pelosi pēc demokrātu panākumiem starptermiņa vēlēšanās varētu kļūt par jauno Pārstāvju palātas spīkeri. Laikraksts "The New York Times" tikšanos raksturo kā "ievērojamu televīzijā raidītu vārdu apmaiņu starp Kongresa veterāni un prezidentu, kam ir daudz mazāka pieredze, bet kurš publiski reti tiek konfrontēts, īpaši no sievietes puses".

Šumers norādīja uz mediju ziņām, ka Tramps savos publiskajos izteikumos pārspīlējis to, cik tālu pavirzījusies robežmūra celtniecība, kā arī pārmeta Trampam draudēšanu ar valdības darba apturēšanu.

"Kad prezidents lielās, ka uzvarējis Ziemeļdakotā un Indiānā, viņš ir lielās nepatikšanās," teica Šumers.

Runājot ar Šumeru, Tramps atzina, ka būtu "lepns apturēt valdības darbu robežkontroles jautājumu dēļ" - tas sadusmojis vairākus republikāņus un devis priekšrocību demokrātiem gaidāmajās pārrunās.

ASV Kongresam līdz 21.decembrim jāpanāk vienošanās par finansējumu nākamajam periodam, citādi darbu nāktos apturēt vairākām valdības iestādēm, kuru finansējums nav apstiprināts. Tiek lēsts, ka valdības darba apturēšanas gadījumā 400 000 federālo ierēdņu nāktos strādāt bez atalgojuma, bet vēl 350 000 būtu jādodas piespiedu atvaļinājumā. Pēc valdības darba atsākšanās tiem, kas šajā laikā strādāja, tiks atlīdzināts par nostrādātajām stundām. Pēc vairākiem valdības darba apturēšanas gadījumiem Kongress pieņēma likumu, ka ar atpakaļejošu datumu tiks izmaksāta alga arī tiem, kam bija jādodas "atvaļinājumā".

Tramps sarunas laikā uzstāja, ka valstij svarīgs jautājums esot robežu drošība un ka robežmūris esot viens no galvenajiem līdzekļiem, kā to sasniegt, lai gan šim Trampa viedoklim ir daudz oponentu.

Publiskās diskusijas dalībnieki viens otru pārtrauca, brīžiem pacēla balsi un vienprātību tā arī nepanāca. Saruna notika ASV viceprezidenta Maika Pensa klātbūtnē, taču viņš visu tās laiku klusēja.

Viens no Trampa skaļākajiem priekšvēlēšanu solījumiem bija robežmūra celtniecība uz ASV robežas ar Meksiku. Tramps šai iecerei cenšas novirzīt piecus miljardus ASV dolāru - lielāku finansējumu, nekā demokrāti un pat daži republikāņi ir gatavi atvēlēt. Tramps vairākus mēnešus draudējis ar valdības darba apturēšanu, jo Kongress nepiekāpsies.

Valdības darba apturēšanu varētu novērst, ja Trampam un likumdevējiem izdosies vienoties par īstermiņa budžetu vai arī panākt vienošanos, kas apmierina abas puses.

Novembrī notikušajās ASV starptermiņa vēlēšanās demokrāti ieguva kontroli pār Pārstāvju palātu, taču republikāņi joprojām kontrolē Senātu. Kongresa sastāvs nomainīsies janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu