Londonā plāno būvēt tulpes formas debesskrāpi, kas varētu apdraudēt gaisa satiksmi (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Fosters and Partners / SWNS.com/Scanpix

Sērkociņš, kokteiļa dekors, tulpe un vēl visādi citādi saukātā savādā arhitektoniskā iecere ir radījusi nopietnas bažas Lielbritānijas galvaspilsētas lidostu speciālistiem un arī pašiem pilsētas iedzīvotājiem. Novembra sākumā izslavētais britu arhitektu birojs “Foster+Partners” paziņoja visai ambiciozus debesskrāpja celtniecības plānus – Londonas centrā būvēt 305 metrus augstu troni, kas primāri funkcionēs kā tūristu atrakcija.

Tulpes formas tornis atradīsies Londonas biznesa rajonā, kur jau ir sacelti debesskrāpji, un tas izcelsies ar visai savādu dizainu. Galvenā atrakcija jeb lietderīgi izmantojamā daļa atradīsies ēkas pēdējos 12 stāvos – tas būs stikla burbulis ar vairākiem rotējošiem stāviem. Šajos stāvos plānots izkārtot bārus, restorānus, mākslas galeriju un “debesu” lekciju auditoriju. Ēkas apakšējā daļa būs sašaurināts dzelzsbetona “kāts”, kurā būs iebūvēti vairāki lifti.

Foto: Fosters and Partners / SWNS.com/Scanpix

Lai gan jau ēkas ideja ir visai ekstravaganta, lielākās bažas rada arhitektu iecerētās sfēriskās stikla gondolas, kas lēnām slīdēs pa  sliedēm fasādē. Tulpes debesskrāpis atradīsies vien 10 kilometrus no lidostas. Aviācijas eksperti un lidostas darbinieki uzskata, ka kustīgās stikla gondolas apžilbinās pilotus, kas gondolu atstaroto gaismu varētu noturēt par lidostas signālu, vai arī vienkārši mulsinās lidaparātu vadītājus. Tāpat daži eksperti apgalvo, ka tornis potenciāli varētu pārtvert lidostas raidītos signālus un ietekmēt aviācijas radaru sistēmas.

Foto: Fosters and Partners / SWNS.com/Scanpix

Līdz ar aviācijas ekspertiem arī vietējie iedzīvotāji ir izteikuši manāmu nepatiku par plānoto projektu. “Es nesaprotu, kāpēc mums ir nepieciešama atrakcija, kas līdzinās estētiski uzlabotam vīrieša fallam,” apgalvo blakus esošās mājas iedzīvotāja Anastasija Šteina. Savukārt Londonas iedzīvotāja Marianna Harisa jautā: “Vai šeit norisinās sacensības par neglītākā debesskrāpja titulu?” Arī britu avīzes “The Guardian” arhitektūras nodaļas kritiķis par “Foster+Partners” iecerēto celtni izsakās skarbi: “Arhitekti ir mēģinājuši atdarināt tulpi, tomēr ēkas struktūra atgādina kokosriekstu uz statīva, olu ļoti garā olu traukā vai pat karoti.”

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu