"Diplomātijas projekts": Marijas Butinas shēma, kā gūt ietekmi Vašingtonā (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV apcietinātās Marijas Butinas advokāts ceturtdien tiesā iesniegs dokumentus, ar kuriem Krievijas pilsone pirmoreiz atzīs vainu mēģinājumos ar Krievijas amatpersonas svētību izveidot neoficiālus komunikācijas kanālus starp Krieviju un ietekmīgiem amerikāņiem. Laikraksts "The Washington Post" vēsta, ka tā rīcībā nonākušajos dokumentos atklāta jauna informācija par Butinas darbībām ASV.

Butina savu stratēģiju dēvējusi par "Diplomātijas projektu". Tā bija sarežģīta, vairāku gadu garumā īstenota shēma, kuras mērķis bija iefiltrēties Savienotajās Valstīs un nostiprināt attiecības, kas varētu sniegt labumu Kremlim, norāda "The Washington Post".

Butina sava "Diplomātijas projekta" pieteikumu izveidoja 2015.gada martā un nākamo divu gadu laikā to īstenoja, dodoties uz konferencēm un cenšoties piekļūt republikāņu prezidenta kandidātiem un ar viņiem saistītajām personām. Butinai izdevās nodibināt attiecības ar ASV ieroču lobija ("National Rifle Association") augstu stāvošiem darbiniekiem, un viņa rīkoja "draudzības vakariņas" ar turīgiem amerikāņiem. Butina arī sarīkoja Krievijas delegācijas ierašanos uz Nacionālajām lūgšanu brokastīm Vašingtonā - ikgadēju pasākumu ar ASV politiskās un biznesa elites piedalīšanos.

Laikraksta rīcībā esošie dokumenti liecina, ka Butina ceturtdien atzīsies, ka strādāja saskaņā ar bijušā Krievijas senatora Krievijas centrālās bankas viceprezidenta rīkojumiem. Kā jau iepriekš izskanējis medijos, šim aprakstam atbilst Aleksandrs Toršins, pret kuru šogad tika vērstas ASV sankcijas. Novembrī viņš atkāpās no amata bankā.

Butinas vienošanās par vainas atzīšanu būs spēkā tikai pēc tam, kad tā būs iesniegta tiesā un saņēmusi tiesneša apstiprinājumu. Sēde plānota ceturtdienas rītā.

Butina atzīs, ka atskaitījās Toršinam par saviem pūliņiem iefiltrēties republikāņu aprindās, sākot no 2015.gada, raksta "The Washington Post". Viņa pārcēlās uz Vašingtonu un 2016.gadā iestājās Amerikāņu Universitātes maģistra studiju programmā.

Butina vairākkārt jautājusi, vai Krievijas valdības pārstāvji ir gatavi tikties ar viņas kontaktiem, savukārt Toršins par Butinas aktivitātēm esot apspriedies ar augstākstāvošiem darbiniekiem Krievijas valdības kontrolētajā bankā un Ārlietu ministrijā, norādījuši prokurori.

Pēc visa spriežot, Butina nenodarbojās ar spiegošanu tās tradicionālajā izpratnē, bet gan pielietoja daudzas neformālas metodes, darbojoties Krievijas interesēs, uzskata Stīvens Hols, kurš 30 gadu garumā ASV Centrālajā izlūkošanas pārvaldē (CIP) vadīja ar Krieviju saistītās operācijas.

"Butina nav neviena Krievijas militārā vai izlūkošanas dienesta štata darbiniece," viņš uzsver. "Bet valdība nolēma viņu izmantot, meklējot atšķirīgus veidus, kā uzbrukt ASV sociālajai un politiskajai sistēmai."

Gaidāms, ka Butina atzīsies sadarbībā ar amerikāņu republikāņu darboni, turklāt viņš esot bijis iesaistīts "Diplomātijas projekta" stratēģijas uzmetuma tapšanā. Medijos šis vīrietis identificēts kā politiskais konsultants Pols Eriksons. Butinas advokāts iepriekš sacījis, ka Butinas un Eriksona romantiskās attiecības aizsākās 2013.gadā.

Lietai pietuvināti cilvēki medijiem atklājuši, ka Eriksons šogad esot saņēmis vēstuli no federālās prokuratūras ar informāciju, ka arī izmeklēšana skars arī viņu.

Gaidāms, ka Butina atzīs vainu apsūdzībā, ka nav reģistrējusies ASV Tieslietu departamentā kā ārvalstu valdības darbiniece. Pagātnē šāda apsūdzība vērsta pret ārvalstu spiegiem. 

Dokumentos nav norādīts, ka Butina strādājusi Krievijas specdienestos, tomēr augstākminētā likuma pārkāpšana ir smagāks noziegums nekā cita līdzīga panta, kas attiecas uz ārvalstu lobiju nepieciešamību reģistrēties, pārkāpumu.

Butina kopš jūlija atrodas ieslodzījumā. Vienošanās dokumentos norādīts, ka viņa piekrīt palikt apcietinājumā līdz sprieduma pasludināšanai. Apmaiņā pret vainas atzīšanu ASV prokurori piekrituši atteikties no otrā apsūdzības punkta par darbošanos kā ārvalstu aģentei, liecina dokumenti.

Krievijas politiķi iepriekš sacījuši, ka Butina esot nepatiesi apsūdzēta. Ziņas, ka Butina panākusi vienošanos par vainas atzīšanu, valstī tika uzņemtas ar jautājumiem, vai viņa nolēmusi pārsviesties ASV pusē.

"Šī sieviete riskē ar 15 gadiem cietumā. Un kā dēļ?" otrdien teica Vladimirs Putins. "Esmu jautājis visiem mūsu izlūkošanas dienestu vadītājiem, kas notiek. Kas viņa ir? Neviens par viņu neko nezina."

Butinas tēvs Valērijs intervijā prokremliskam laikrakstam sacīja, ka meita "nav neko pārkāpusi". "Vienīgā lieta, kam viņa varētu piekrist - ka viņai vajadzēja reģistrēties kā ārvalstu aģentei," sacīja tēvs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu