Rēzekne pirmā realizē ieceri par videi draudzīgu sabiedrisko transportu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā viens no mērķiem nosaka, ka sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem jāveicina videi draudzīgus pasažieru pārvadājumus, tāpēc lielākajās Latvijas pilsētās patlaban īsteno projektus par ekoloģisku transporta līdzekļu iegādi vai jau esošo pārveidi, lai mazinātu izmešus un trokšņus. Pirmā, kam šo ieceri izdevies realizēt, ir Rēzeknes pilsēta, kas iegādājās četrus Čehijā ražotus elektriskos autobusus, un nupat uzsākta to ekspluatācija.

Elektriskie autobusi ražoti vienā no Čehijas vadošajiem uzņēmumiem, kam šajā jomā ir astoņu gadu pieredze, un šādi autobusi kursē Slovākijas, Vācijas, Šveices, kā arī citu Eiropas valstu sabiedriskā transporta tīklā. Galvenā to atšķirība no citiem ir dzinējs, kas darbojas ar bateriju palīdzību. Uzņēmuma “SOR” direktora vietnieks Jindržihs Hudijs stāsta, ka transporta līdzeklis izveidots tā, lai brauciens ar vienu baterijas uzlādi būtu aptuveni 150 kilometrus garš.

Elektriskie autobusi iegādāti, vadoties pēc Satiksmes ministrijas pētījuma un tirgus analīzes, lielākajās valsts pilsētās, kur projekta gaitā Rēzeknei piešķirta kvota četriem šāda veida autobusiem. Līdztekus projektus īsteno arī Ventspilī, Jelgavā, Jūrmalā un citviet, kur dīzeļautobusi tiek pielāgoti uzlādei, kā arī meklēti citi ekoloģiskai videi atbilstoši risinājumi. Rēzekne gan ir valstī pirmā, kura projektu realizē praksē. Patlaban maršrutu pilsētā veic viens elektriskais autobuss, kas ik dienu pārvadā vairākus simtus pasažieru.

Kopējās elektrisko autobusu iegādes izmaksas ir vairāk nekā 1,6 miljoni eiro, no kā lielāko daļu finansē Kohēzijas fonds. Lai arī elektriskais autobuss ir divas reizes dārgāks, nekā dīzeļautobuss, tā uzturēšana ir aptuveni četras reizes lētāka.

Drīzumā Rēzeknē kursēt sāks arī pārējie trīs autobusi, un projekti par videi draudzīgu sabiedrisko transportu tiks realizēti arī citās Latvijas lielākajās pilsētās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu